Volledig scherm
Sjaak B. werd werd tijdens het Passageproces vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties en kreeg ’slechts’ 5,5 jaar cel wegens wapenhandel en -bezit. © Politiefoto

Recherche arresteert Sjaak B. na getuigenis Astrid Holleeder

updateDe recherche in Amsterdam heeft gisteren crimineel Sjaak B. (46) gearresteerd op verdenking van de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout. De aanhouding vond plaats kort na een voor hem belastende verklaring van Astrid Holleeder

Advocaat Marnix van der Werf heeft Sjaak B. gisteren opgezocht in de cel. ,,Hij is kort verhoord door de politie. In dat verhoor heeft hij gezegd dat hij niet betrokken is bij de liquidatie op Cor van Hout.” Gisteren deed de advocaat de beschuldiging van Astrid Holleeder al af als roddelpraat. ,,Dat is nog steeds zo.” Van der Werf hoopt dat zijn cliënt snel vrij komt. Daar gaan we ons best voor doen'', aldus de raadsman.

Astrid Holleeder noemde gistermorgen in het proces tegen haar broer enkele namen van de personen die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op haar zwager Cor van Hout. Volgens haar bestuurde Sjaak B. de motor waarop de schutter zat. Bij de uitvoering was verder Jesse R. betrokken, zei ze.

B. en R. werden vorig jaar in hoger beroep veroordeeld in het liquidatieproces Passage voor hun rol bij andere liquidaties. Jesse R. kreeg levenslang, Sjaak B. 5,5 jaar cel.

Volgens Astrid Holleeder heeft zij de naam van Sjaak B. direct van haar broer gehoord. De naam van Jesse R. kwam via een andere persoon. Maandag vroeg het OM haar tijdens het proces of zij wist wie de motor bestuurde. Toen antwoordde zij ontkennend. Gisteren zei ze dat ze dat uit veiligheidsoverwegingen deed. ,,Het betreft iemand die buiten loopt. Hoe meer namen ik noem, hoe groter het gevaar. Ik moest zeker weten dat het voor mijn veiligheid geen kwaad kon."

Badhoevedorp

B. is al jaren een bekende van de politie. In 1995 kreeg hij acht jaar cel voor een schietpartij in een café in Badhoevedorp, waar B. opgroeide. Er vielen toen een dode en een zwaargewonde. Zijn naam is al eerder genoemd als direct betrokkene bij de moord op Van Hout.

De als nieuw bewijsmateriaal ingebrachte tape is uitermate belastend voor Holleeder maar ook voor Sjaak B. die door justitie al heel lang wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout.

Volledig scherm
Een bewakingscamera legde in januari 2015 vast hoe Sjaak B. in een restaurant in Panama-Stad van dichtbij in het hoofd werd geschoten. © Screenshot Youtube

Door hoofd geschoten

Sjaak B. werd tijdens het Passageproces echter vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties en ’slechts’ tot 5,5 jaar veroordeeld vanwege wapenhandel en -bezit. Hij werd in januari 2015, precies twaalf jaar na de moord op Cor van Hout, in Panama-city van dichtbij in zijn hoofd geschoten.

B. overleefde de aanslag en stond vervolgens terecht in het Passageproces. Hij verklaarde destijds dat Van Hout werd geliquideerd door twee Joegoslaven in opdracht van crimineel John Mieremet.