Rechtbank blokkeert huisuitzetting van gedupeerde toeslagenaffaire: ‘Doet recht aan positie van ouders’
De Belastingdienst moet een gedupeerde in de toeslagenaffaire direct een extra voorschot geven, zodat huisuitzetting kan worden voorkomen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald.
De gedupeerde, een vrouw uit Veghel, had zelf de zaak aangespannen omdat ze haar huur niet meer kon opbrengen. Haar advocaat was van mening dat de fiscus het bewust liet aankomen op een rechtszaak, hoewel bekend zou zijn geweest dat de vrouw met haar kinderen op straat dreigde te belanden. ,,De uitspraak doet recht aan de positie van de gedupeerde ouders", vertelt advocaat Pejman Salim.
Eerder kreeg de ouder al een eerste bedrag aan compensatie uitgekeerd, maar dat ging meteen op aan het aflossen van schulden. Om verdere schade gecompenseerd te krijgen moest de vrouw zich melden bij de Commissie Werkelijke Schade. Die zou al maanden met haar in overleg zijn geweest, maar liet haar weten dat ze moest afwachten. De commissie zou haar schade niet goed genoeg onderbouwd vinden, maar een definitief oordeel liet nog op zich wachten.
De Belastingdienst zou aanvankelijk hebben laten weten te willen kijken of ze een extra voorschot kon krijgen, maar uiteindelijk wilde de dienst wachten op het advies van de commissie. Salim vindt het schandalig dat de Belastingdienst het tot een rechtszaak liet komen. ,,Deze vrouw heeft maand in, maand uit in twijfel geleefd of ze de huur wel kon betalen. Dat heeft voor erg veel stress gezorgd.”
Vervolgschade
De rechtbank van Oost-Brabant is het daar echter niet mee eens en vindt de onderbouwing van de vrouw over de schade die ze heeft opgelopen overtuigend genoeg dat ‘redelijkerwijs kan worden aangenomen’ dat er meer schade gecompenseerd moet worden. Bovendien zou huisuitzetting vallen onder ‘vervolgschade’ van de toeslagenaffaire.
‘Om te voorkomen dat verzoekster haar huidige woning moet ontruimen', krijgt de vrouw nu een bedrag waarmee ze drie maanden haar huur, energie- en autokosten kan betalen. In de tussentijd moet er duidelijkheid komen over het totale bedrag dat de gedupeerde zal krijgen. Omdat het verzoek wordt toegewezen, krijgt de gedupeerde ook een vergoeding voor de proceskosten die zij heeft gemaakt.
De kanttekening die Salim maakt is dat het voorschot tot op heden niet betaald is. ,,Het is beloofd om het op donderdag te betalen", legt de advocaat uit, maar hij vindt het ‘onbestaanbaar’ dat de vrouw zo lang op het voorschot moet wachten. ,,De uitspraak was woensdagochtend. Ik vind het onfatsoenlijk.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze video's over de toeslagenaffaire in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duizenden zware rokers gescreend op longkanker in Kanker Instituut: primeur in Nederland
Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam screent deze week als eerste Nederlandse ziekenhuis zware rokers op longkanker in een Europees studieverband. In de regio Amsterdam zijn duizenden aanmeldingen meer binnengekomen dan voorzien. Maar er is ook twijfel over het nut van screening. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Toeslagenaffaire telt 275 regionale slachtoffers, in drie gevallen werden kinderen uit huis geplaatst
In gemeente Vijfheerenlanden zijn bij drie slachtoffers van de toeslagenaffaire een of meerdere kinderen uit huis geplaatst. Of de schuldenproblematiek van de ouders een rol heeft gespeeld bij deze interventies, is onduidelijk. -
PREMIUM23
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro.
-
PREMIUM18
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUM
Al een half miljoen aan schulden van gedupeerden door de gemeente kwijtgescholden
De wet gaat pas volgend jaar in, maar zolang wilde de gemeente niet wachten. Inmiddels is al een half miljoen aan schulden kwijtgescholden van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Een bedrag dat nog kan groeien. -
Forse loonstijging voor beveiligers: ruim 20 procent erbij
Beveiligers zien hun salaris de komende tijd stijgen met ruim 20 procent. Voor beveiligers die werkzaam zijn op Schiphol kan het loon zelfs 40 procent hoger uitvallen. Dat is afgesproken in de cao-overeenkomst die vakbond CNV heeft gesloten met de beveiligingsbranche, waarbinnen 20.000 mensen werkzaam zijn. Het betreft geen nieuwe cao, maar een cao-verlenging van negen maanden tot 1 april 2024.
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLianne Van Es
Egbert Huisman
Butz
Stephanie Drent
ron dekker