Volledig scherm
Zakenman Koen Everink © ANP

Rechtbank: Everink maakte misbruik van gokverslaving Mark de J.

Koen Everink had nooit tienduizenden euro's aan Mark de J. mogen uitlenen. Everink wist namelijk dat De J. zwaar gokverslaafd was en had daarom geen leningscontracten met De J. mogen afsluiten. De rechtbank in Utrecht heeft daarom besloten dat twee leningsovereenkomsten tussen Everink en De J. niet meer bestaan. 

Dat is pikant, omdat de geldleningen die De J. had bij Everink, worden gezien als motief voor de moord op de zakenman. Mark de J. wordt ervan verdacht begin maart 2016 Everink in zijn eigen huis in Bilthoven te hebben doodgestoken. De gokverslaafde De J. had twee bedragen van bij elkaar zo'n 70.000 euro van Everink geleend. De twee vrienden ging vaak samen op stap om te gokken. Voor reismiljonair Everink was dat financieel geen probleem, terwijl De J. steeds verder in de schulden zonk. 

Zelf vergokt

Quote

Koen dacht dat zelfs de ouders van De J. wisten van de lening

Vriend van Everink

Everink had een terugbetalingsregeling met De J. op papier laten zetten, waarbij hij zijn geld terug wilde, met rente. De nabestaanden van Everink proberen via de rechtbank De J. te dwingen alsnog al dat geleende geld terug te betalen. Maar De J. beweert dat de schuld tienduizenden euro's lager is dan de 70.000 die op papier staat. Volgens De J. had hij contant al een en ander teruggegeven én zou Everink op De J.'s onlineaccount zijn eigen uitgeleende geld deels zelf hebben vergokt. 

De rechtbank oordeelt nu dat die terugbetalingsregelingen (voor twee bedragen: 43.400 euro en 26.050 euro) nooit afgesloten hadden mogen worden, vanwege De J's verslaving. Met terugwerkende kracht bestaan de contracten nu niet meer. Toch meent de rechtbank dat er 'een geldschuld' was tussen Everink en De J. Laatstgenoemde krijgt nu twee weken de tijd om aan te tonen hoeveel hij al van de schuld had afbetaald. Kan hij dat niet, dan zal de rechter zelf bepalen hoe hoog het bedrag is dat De J. moet terugbetalen. 

Ouders

De nabestaanden van Everink vinden het vreemd dat de miljonair van misbruik wordt beticht. De leningsovereenkomsten werden ook ondertekend door de De J.'s ouders. Weliswaar vervalste De J. die handtekeningen van zijn ouders, maar dat wist Everink niet. ,,Koen was in de veronderstelling dat zelfs De J's ouders wisten van de lening, dus dan kan je hem niet van misbruik betichten'', verklaart een van de vrienden die bij de afwikkeling van Everinks erfenis betrokken is. 

27 september ligt de zaak over de schuld opnieuw bij de civiele rechter in Utrecht. Daarnaast loopt de behandeling van de moordzaak door. Die zaak wordt 11, 12 en 13 december inhoudelijk verder behandeld.