Volledig scherm
Robert Bas. © NOS

Rechtbank laat gegijzelde NOS-verslaggever Robert Bas vrij

De door de rechtbank gegijzelde NOS-verslaggever Robert Bas komt weer vrij. Dat heeft de rechtbank vanmiddag besloten.

Bas reageerde zichtbaar opgelucht op de uitspraak. De journalist heeft terecht een beroep gedaan op zijn verschoningsrecht, oordeelt de rechtbank. De rechtbank wijst op uitspraken van het Europees Hof voor de rechten van de mens die de positie van journalisten beschermen. 

,,Dit is voor de journalistiek heel belangrijk”, zegt Frank van Ardenne, de advocaat van Bas. ,,,Dit is de eerste keer dat in Nederland het verschoningsrecht voor journalisten zo ruim wordt uitgelegd.” Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS zegt blij te zijn voor zijn collega. ,,Deze uitspraak is bovendien een enorme steun voor journalisten.”

Robert Bas werd donderdag in de cel gezet omdat hij weigerde te getuigen over zijn bronnen in de zaak van de vermoorde GGZ-directeur Rob Zweekhorst. De rechter-commissaris hoopte een getuigenis af te kunnen dwingen door Bas te gijzelen.

Aanvankelijk zou hij tot maandag in de cel blijven, maar de rechtbank heeft het moment waarop het besluit wordt getoetst vervroegd naar vandaag. De gijzeling van de verslaggever heeft voor veel ophef gezorgd. Vanmorgen liep een groep van ruim honderd collega-journalisten een rondje rond de rechtbank om te protesteren tegen de gijzeling van Bas. Journalistenvakbond NVJ noemde de gijzeling ‘een uitglijder die zo snel mogelijk hersteld moet worden’

Het Openbaar Ministerie liet eerder vanmiddag weten van mening te zijn dat de verslaggever vrij moet worden gelaten. ,,Het gijzelen van een getuige is immers bedoeld om hem te bewegen alsnog antwoord te geven op vragen. Op het moment dat duidelijk is dat dit doel niet zal worden bereikt, verliest het middel alle effectiviteit en is gebruik ervan niet opportuun.”

Ruim honderd journalisten demonstreerden vrijdag bij de rechtbank in Rotterdam tegen de gijzeling van Bas. Bekijk hier de beelden:

Volledig scherm
Journalisten protesteerden vanmorgen bij de rechtbank in Rotterdam tegen de gijzeling van Robert Bas. © Frank de Roo
  1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
    Drama Diemen

    Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

    Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.