Volledig scherm
Exterieur van het Paleis van Justitie in Den Haag. © anp

Rechtbank laat incident vechtpartij rusten

UpdateDe Raad voor de Rechtspraak en de rechtbank in Den Haag ondernemen geen stappen tegen SBS6 of andere media voor het tonen van beelden van een vechtpartij in de rechtszaal. Hoewel beide instanties zeggen ,,niet blij'' te zijn met het uitzenden van de beelden, volgen er geen sancties.

De rechtbank in Den Haag, waar de vechtpartij was, denkt nog na over een mogelijk toegangsverbod voor bepaalde media. Ook andere sancties zijn mogelijk. Een besluit daarover moet in de loop van de week worden genomen. Een woordvoerster zegt dat de zaak hoog wordt opgenomen.

Het SBS-programma Hart van Nederland toonde maandagavond beelden van een handgemeen in de Haagse rechtszaal. Aanleiding was de strafeis tegen een man die terechtstaat voor het doodrijden van een 13-jarige jongen uit Den Haag. Zijn nabestaanden vielen de verdachte aan. Ook andere media lieten beelden of foto's zien.

Volgens de rechtbank is de persrichtlijn overtreden. In de richtlijn staat dat er geen beeld- en geluidsopnamen mogen worden gemaakt van getuigen, deskundigen, slachtoffers en publiek. Dat moet de privacy van verdachten en andere aanwezigen beschermen.