Volledig scherm
Roken bij een rookzone op het perron. © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Rechtbank vraagt EU-hof om advies na twijfels over 'sjoemelsigaret'

De rechtbank in Rotterdam heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd om een oordeel te vellen over de meetmethode rond de zogenoemde sjoemelsigaret. De rechters hebben ‘ernstige twijfel’ of de manier waarop het teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalte wordt gemeten, wel overeenkomt met wat een roker daadwerkelijk aan stoffen binnenkrijgt.

De rechtszaak is aangespannen door de Stichting Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en een aantal gezondheidsorganisaties. Zij willen dat de sjoemelsigaret wordt aangepakt en de huidige meetmethode wordt vervangen door een nauwkeurigere meting.

In het filter van de sjoemelsigaret zitten gaatjes die bij een roker worden afgeknepen door de vingers of de lippen. Bij de rookmachine die wordt gebruikt voor de huidige meetmethode blijven die gaatjes vrij, waardoor schonere lucht wordt aangezogen en de waardes lager uitvallen.

De rechtbank in Rotterdam vraagt nu de hoogste rechter van de Europese Unie om advies, omdat in Europees verband bepaald is hoeveel teer, nicotine en koolmonoxide een roker mag binnenkrijgen. Ook de meetmethode is Europees vastgelegd.

Longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd, Wanda de Kanter, is dolblij met de uitspraak. ,,Eindelijk komt er zicht op het einde van de schande van de sjoemelsigaret.’’