Volledig scherm
Een stand van Jehova's getuigen op het Museumplein in Amsterdam. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Rechter bepaalt morgen of rapport over misbruik bij Jehovah's Getuigen naar buiten mag

updateDe kort geding rechter maakt morgen om 16.00 uur bekend of een universitair rapport rond seksueel misbruik en aangiftebereidheid bij de Jehovah's Getuigen openbaar mag worden. Dat meldt een woordvoerder van de Universiteit Utrecht, dat het onderzoek uitvoerde.

Het onderzoek is volgens de Jehovah’s wetenschappelijk en feitelijk onjuist, en lasterlijk en zeer beledigend bovendien. Volgens hen zal publicatie zorgen voor onherstelbare schade voor alle Jehovah’s Getuigen in Nederland, én is er sprake van discriminatie op basis van godsdienst.

Het kort geding waarin Jehova’s getuigen publicatie wilden voorkomen vond vandaag achter gesloten deuren behandeld. De advocaten van de Getuigen hadden daarom gevraagd, omdat een openbare behandeling er voor zorgt dat de uitkomsten al op straat liggen. De rechter ging daarin mee. Ex-getuigen die bij de zaak aanwezig zijn, reageerden teleurgesteld op het besluit.  Een van de bezoekers, een jonge vrouw, barstte in tranen uit.

,,Ik ben het hier echt niet mee eens", zegt Marianne de Voogd (56), in haar tienerjaren slachtoffer van misbruik. ,,Ben best wel geschokt. Ik wil juist dat iedereen ziet hoe de kerk te werk gaat, ook in deze rechtszaak.

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen. © Google
  1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.