Rechter biedt hoop dat slachterijen met Offerfeest mogen slachten
updateDe twee slachterijen die vandaag in een kort geding tegenover de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stonden, zijn hoopvol dat de rechter toestemming geeft om tijdens het Offerfeest alsnog ritueel te mogen slachten.
Delen per e-mail
De rechter reageerde kritisch op het verweer van de NVWA en zegt dat de procedure waarop het slachtverbod is gebaseerd ‘niet geheel zorgvuldig is verlopen aan de zijde van de NVWA.’ De definitieve uitspraak van de rechtbank in Den Haag volgt om 17.00 uur.
De NVWA weigert de slachterijen lammeren te laten slachten voor het Offerfeest, omdat hun plan van aanpak om tijdens het feest de coronaregels na te leven tekortschiet. De NVWA wil een veilige werkomgeving voor keuringsartsen die toezicht houden op het onverdoofd slachten. Er zijn nog zes andere slachterijen die om die reden niet in het kader van het Offerfeest mogen slachten.
De advocaat van de slachterijen - Henk Worst uit Nijkerk en Ipekci in Harderwijk - die het kort geding aanspanden, hoopt op een goede afloop voor de slachterijen. ,,En daar vertrouw ik ook op met alle argumenten die we naar voren hebben gebracht.” Ze wil echter niet te vroeg juichen. ,,Ik heb in de loop der jaren geleerd dat de uitspraak pas binnen is als die binnen is.”
Financiële schade
De slachterijen willen vrijdag en zaterdag honderden lammeren slachten en ongekoeld lamsvlees verkopen aan hun islamitische klanten. Ze lopen naar eigen zeggen grote economische en financiële schade op als dat niet mag. ,,Klanten dreigen weg te lopen nu de bedrijven niet mogen slachten voor het Offerfeest. Dat schaadt de slachterijen enorm”, zei hun advocaat tijdens de zitting. De bedrijven zeggen aan de coronaregels te voldoen en eisten in het kort geding dat ze alsnog in samenwerking met de NVWA ritueel kunnen slachten tijdens het offerfeest.
Tijdens het kort geding gaf de NVWA aan er geen vertrouwen in te hebben dat de bedrijven de coronarichtlijnen kunnen waarborgen. De rechter gaf echter mondeling aan dat hij twijfels had bij de gevolgde procedure van de NVWA. Hij vroeg daarom of de NVWA bereid is tot een gesprek met de slachterijen over hun aangepaste plan. ,,Ik begrijp volkomen dat de NVWA wil zorgen voor zijn mensen. Maar mijn vraag is of er bereidheid zou bestaan om met open vizier dat gesprek aan te gaan.” De NVWA reageerde met: ,,Nee is nee”.
Offerfeest
Veel moskeeën in Nederland gaan dit weekend alleen open om het Offerfeest te vieren, als daar 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat zegt Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland.
,,Moskeeën bepalen natuurlijk voor zichzelf of ze open kunnen gaan, dat hangt onder andere af van de grootte van de moskee, de locatie en de achterban”, zegt Bouharrou. ,,We gaan er vanuit dat te allen tijde wordt voldaan aan de coronamaatregelen, volgens een protocol voor moskeeën dat we enkele maanden geleden hebben verspreid. Sommige kleinere moskeeën die de RIVM-maatregelen niet kunnen handhaven, zullen waarschijnlijk dichtblijven.”
Door de reisbeperkingen naar Turkije en Marokko, waar code oranje geldt, blijven dit jaar veel moslims in Nederland. De behoefte aan vlees voor het Offerfeest is daardoor in ons land extra groot. ,,Het is erg jammer dat veel Marokkaanse Nederlanders nu niet naar hun familie in Marokko kunnen. Dat maakt het verloop van de offerviering ook onzeker, omdat slachthuizen nu helaas lang niet altijd kunnen voldoen aan de vraag.”
In Marokko zijn maandag opnieuw acht belangrijke steden in quarantaine gegaan. Het is niet toegestaan naar die steden te gaan of die te verlaten zonder dringende reden. Het belangrijke islamitische feest, ook wel Aïd al-Adha, vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus en brengt normaal gesproken veel families bij elkaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Oorlog op het fietspad door hardrijders en ruimtegebrek
Steeds meer fietsen en steeds meer verschillende snelheden: fietsers zitten elkaar nogal eens in de weg. Wat zijn eigenlijk de gedragsregels op het fietspad? Daar is nog veel onduidelijkheid over. -
PREMIUMJoost mag 't weten
Ik vind het niet fijn dat de hond in bed slaapt
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij jullie vragen. -
Tjeenk Willink neemt de tijd: de informateur wil wéér alle fractieleiders spreken
Informateur Herman Tjeenk Willink wil volgende week opnieuw alle partijleiders spreken in de Stadhouderskamer. De ‘beroepsinformateur’ neemt nu de tijd om gevoerde gesprekken te laten bezinken.
-
PREMIUM
Alarm over slagkracht GGD weggehoond: ‘Bewindsman zei: ‘Infectieziekten zijn toch voorbij’’
Er is uitgebreid gewaarschuwd dat de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) niet klaar zouden zijn voor een pandemie, maar daar is niets mee gedaan. Door een falende GGD kon corona zich verder verspreiden in Nederland. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Wijkagenten roepen met aangrijpend bericht op altijd 112 te bellen: ‘Ze koos voor haar kinderen’
De wijkagenten van Arnhem-Noord hebben een schrijnend en aangrijpend verhaal gedeeld op social media. Ze beschrijven hoe een vrouw voor haar kinderen kiest en alsnog besluit aangifte te doen van mishandelingen door haar partner.