MC Slotervaart
Volledig scherm
MC Slotervaart © anp

Rechter draait bankroet Slotervaart niet terug

Het faillissement van het Slotervaartziekenhuis wordt niet vernietigd. De rechtbank wijst het verzet van een groep specialisten van het ziekenhuis af.

De groep had bij de rechter verzet tegen het faillissement aangetekend. Volgens hen is er helemaal geen sprake van dat het ziekenhuis zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. 

Daarnaast zou niet alleen moeten worden gekeken naar de financiële kant van het verhaal, maar moet ook het maatschappelijk belang worden meegewogen. Bovendien menen de specialisten dat de eigenaren en directie van het ziekenhuis het faillissement hebben gebruikt om hun eigen verantwoordelijkheden te ontlopen. 

Ongegrond

De rechtbank acht het verzet echter ongegrond. Op basis van een toelichting van de curatoren is geen andere conclusie mogelijk dan dat het ziekenhuis wel degelijk is opgehouden met betalen. 

,,Er is geen geld meer om de lopende kosten te kunnen voldoen en er is bovendien sprake van aanzienlijke schulden’’, aldus de rechter.

De rechtbank mag een faillissement alleen toetsen aan de Faillissementswet. Binnen die wet kan enkel worden gekeken naar de financiële toestand van de schuldenaar. Andere zaken mogen niet worden meegewogen. 

Dat de faillietverklaring ernstige gevolgen heeft voor alle betrokkenen en heeft geleid tot grote maatschappelijke onrust, maakt het oordeel over de financiële toestand van het ziekenhuis dus niet anders.  

Eerder deze week protesteerden patienten en medewerkers tegen de sluiting:

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.