Volledig scherm
Joris Demmink © Ilya van Marle

Rechter geeft AD gelijk in zaak topambtenaar Demmink

Voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink heeft de rechtszaak die hij had aangespannen tegen het AD geheel verloren. De krant is vanochtend door de Rotterdamse rechtbank in het gelijkgesteld. Het vonnis spreekt van 'zorgvuldige' verslaggeving.

Volledig scherm
© AD

Demmink eiste rectificatie en een forse schadevergoeding van het AD, omdat hij onterecht schade zou hebben ondervonden door berichtgeving van de krant. In het artikel in oktober 2012 stelden meerdere ooggetuigen dat de toenmalig Defensieambtenaar begin jaren '80 contact had met een beruchte Haagse jongenspooier.

Zorgvuldig
Demmink noemde dat verhaal uit de lucht gegrepen. De Rotterdamse rechtbank vindt dat het AD zorgvuldig is geweest in haar publicaties. Auteur Koen Voskuil heeft de betrouwbaarheid van bronnen getoetst, geen onjuiste feiten gepubliceerd en Demmink voldoende kans gegeven om te reageren. Wat deze overigens niet deed. ,,Het AD heeft geen grenzen overschreden,'' zegt de rechtbank. En: ,,Dat het AD, dat is aan te merken als een serieus dagblad met een aanzienlijk maatschappelijk gezag, het tot zijn taak rekent om over Demmink in deze zin te berichten past bij zijn rol als waakhond in het publieke debat.''

Diepgravend
De hoofdredactie van AD is verheugd dat de rechter haar in het gelijk heeft gesteld. ,,Het AD heeft altijd pal achter deze publicatie gestaan,'' zegt Bart Verkade namens de hoofdredactie. ,,Onze onderzoeksjournalist Koen Voskuil heeft ruim een jaar diepgravend onderzoek gedaan naar alle beschuldigingen en geruchten over de heer Demmink. Daar zijn deze feiten uit naar voren gekomen. Zes getuigen hebben onafhankelijk van elkaar verklaard dat Demmink in de jaren '80 omgang had met een beruchte jongenspooier in Den Haag. Twee getuigen hebben hun verklaring onder ede herhaald bij een notaris. Ons verhaal deugde van A tot Z en was fit to print. Het is goed dat de rechtbank dit nu bevestigt. Deze rechtzaak, waarin Demmink op kosten van de Nederlandse staat tegen het AD kon procederen, heeft ons ruim twee jaar onder druk gezet. Wij zijn altijd overtuigd gebleven van de juistheid van onze publicatie.''

Strafrechtelijk
Er loopt overigens nog een strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink. Nadat hij in 2003 voor het eerst in de media werd beschuldigd van seks met minderjarige jongens, heeft de overheid meerdere keren onderzoek laten doen. De aangiftes van twee vermeende Turkse slachtoffers van verkrachting door Demmink wordt momenteel onderzocht.