Volledig scherm
© ANP

Rechter online bedreigd na taakstraf voor doodrijder

Een van de rechters die vrijdag een taakstraf oplegden aan de man die vorig jaar een kind en twee volwassenen doodreed, wordt met de dood bedreigd. Justitie houdt de berichten in de gaten, maar er is nog geen aangifte gedaan van de bedreigingen.

Op social media worden reacties geplaatst als ,,Pool kapot rijden en de rechter!'', ,,Jammer dat het niet bij de familie van de rechter gebeurd'' en ,,Die rechter ophangen aan de hoogste boom.'' De bedreigingen werden onder meer geplaatst op de Facebook-pagina Petitie tegen de 120 uur werkstraf Pool.

Een woordvoerder van het OM liet weten dat de uitspraken worden beoordeeld. Als blijkt dat de uitingen bedreigend zijn voor de rechter, is vervolging mogelijk omdat het ,,een aantasting van de rechtstaat kan zijn''. Volgens het OM is geen aangifte gedaan tegen de vader die de stoel gooide en is vervolging daarom niet aan de orde. Overigens heeft de rechter zelf ook geen aangifte gedaan van bedreiging op internet.

De meervoudige strafkamer legde vrijdag 120 uur taakstraf op aan een Poolse automobilist die vorig jaar een tweejarig meisje en haar grootouders doodreed. Het OM had twee weken voor de uitspraak 15 maanden cel tegen de man geëist.

Vader woedend
De vader werd zo boos over de uitspraak dat hij een stoel naar de rechter die het oordeel uitsprak gooide. Hij zal daarvoor niet vervolgd worden. De man en zijn vriendin zijn nog altijd woedend, zo vertelden zij het AD. Het OM gaat tegen de uitspraak in beroep.

Vrijdagavond plaatste de rechtbank een uitleg over de zaak op haar website. Daarin staat dat de Pool ,,tussen de 76 en 124 km per uur'' reed toen hij op het fietspad terechtkwam. Ter plekke geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Dat de man te hard reed, is dus niet zeker.

Ook hoeft snelheid niet de oorzaak van het ongeluk te zijn. Met zijn auto had de verdachte zonder problemen de bocht met 130 kilometer per uur kunnen nemen, bleek uit onderzoek. Ook was de bestuurder niet dronken, stoned of met zijn telefoon bezig. Hij heeft een blanco strafblad. Een zware straf is daarom niet passend, aldus de rechtbank. 

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.