Volledig scherm
Boefke is en blijft de held van het Leeuwarder Bos. © Marcel van Kammen

Rechter: Ontsnapte rode eekhoorn 'Boefke' hoeft niet terug de cel in

Ontsnappen uit gevangenschap wil nog wel eens lonen. Volgens de rechtbank in Amsterdam had het ministerie de eigenaar van een ontsnapte exotische rode eekhoorn moeten dwingen het beest te vangen. Maar nu hoeft het niet meer want de eekhoorn, door fans inmiddels 'Boefke' genoemd, is alleen en de kans dat hij zich gaat voortplanten is klein.

Boefke behoort tot een groep van vier Amerikaanse rode eekhoorns die tot twee keer toe aan hun baas wisten te ontglippen. Dat gebeurde al in 2014 overigens. Een man uit Leeuwarden had er vier cadeau gekregen van zijn schoondochter, maar de beesten wisten zich uit hun kooi te knagen.  De eerste keer ving de eigenaar ze, de tweede keer niet. Het Platform Stop Invasie Exoten spande een rechtszaak aan tegen het ministerie omdat die de verplichting om uitheemse dieren terug te vangen, niet handhaafde. Het Platform heeft die zaak nu gewonnen. 

Nageslacht

Toch hoeft de minister nu niet alsnog de jacht op Boefke en zijn makkers te openen. Inmiddels wordt namelijk nog maar één van de vier eekhoorns, alleen Boefke dus, af en toe waargenomen. Die is inmiddels wel een attractie in het Leeuwarder Bos waar fans van het in Nederland unieke dier hem af en toe spotten.

Maar deze kleine eekhoornsoort  heeft een, wat de rechtbank noemt, 'beperkte actieradius'. De kans is klein dat Boefke buiten het bos voor nageslacht zal zorgen. Het is daarom ook niet waarschijnlijk dat hij een bedreiging vormt voor onze eigen eekhoorns of dat hij kan zorgen voor andere (milieu)schade. Met andere woorden: Boefke is officieel vrij dier.