Volledig scherm
© anp

Rechter oordeelt over hulp bejaard stel uit Friesland

Kan een hoogbejaard, zelfstandig wonend stel (88 en 89 jaar) de huishoudelijke hulp houden, zonder daar zelf iedere maand 400 euro extra voor te betalen? De rechter doet daar dinsdag uitspraak over.

Het echtpaar kan dankzij die nu nog door de gemeente betaalde hulp zelfstandig blijven wonen, maar vanaf 1 januari dreigt het op te houden. Het echtpaar en hun dochter maken er bezwaar tegen dat de gemeente Dantumadiel per 1 januari de kosten voor huishoudelijke hulp niet meer vergoedt in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Streep door vergoeding
Volgens hun advocaat heeft de Friese gemeente zonder naar de specifieke situatie van het echtpaar te kijken een streep door de vergoeding gezet ,,en dat is tegen de regels''. Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking, staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt Ieder(in). 'Dantumadiel' is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

Bezuinigingen
De gemeente stelt in reactie echter dat mensen ,,in tijden van bezuinigingen een bijdrage moeten leveren aan de hulp die ze krijgen''.