Rechter verbiedt uitlevering Turkse verdachte

De 41-jarige Abdulvahap Ekinci is in 2001 veroordeeld voor lidmaatschap van de Turkse organisatie Hizbollah en heeft zijn straf in Turkije uitgezeten, vertelde zijn advocaat, Yasar Özdemir vandaag.

Nu wil Turkije Ekinci nog voor de rechter brengen voor het willen omverwerpen van de republiek. Hizbollah in Turkije staat los van de Hezbollah-beweging in Libanon.

De rechtbank in Groningen is het met de advocaat eens dat het hier om de verdenking van een politiek delict gaat, net als Nederland het artikel 'aanslag tegen de regeringsvorm' kent. Zowel volgens de Nederlandse Uitleveringswet als volgens het Europees uitleveringsverdrag mag iemand voor een politiek misdrijf niet worden uitgeleverd, zo staat in de uitspraak.

Ekinci heeft in Nederland asiel aangevraagd toen in 2011 bleek dat Turkije hem nog een keer wilde vervolgen. De asielprocedure loopt volgens advocaat Özdemir nog, er is nog geen beslissing over genomen. Ekinci valt derhalve niet onder de handvol terrorismeverdachten die volgens minister Ivo Opstelten van Justitie in Nederland zijn, om EU-regels niet uitgezet kunnen worden en tot ongewenst vreemdeling zijn verklaard.