Volledig scherm
© ANP

Rechtervleugel CDA overweegt afsplitsing

Bij het CDA dreigt een breuk. Zuidelijke CDA'ers speculeren over een afsplitsing van de partij. Zij verzetten zich tegen de geplande 'linkse' koers. Net als bij de christendemocraten in Duitsland zou er dan een conservatievere zusterpartij ontstaan.

Het idee is geboren vanwege grote onvrede over de koers van het CDA, zo bevestigen bronnen. De zuidelijke CDA'ers vrezen dat met een linksere koers meer terrein wordt verloren op de VVD en PVV.

'Ik kan niet ontkennen dat dergelijke gedachten er zijn', zegt de Limburgse CDA-senator René van der Linden. De Beierse CSU - de zusterpartij van de landelijke CDU in Duitsland - dient daarbij als voorbeeld. De partijtop zou op de hoogte zijn van de onvrede.

Volgens het Limburgse Statenlid Martijn van Helvert worden plannen over 'een CSU-achtige' afscheiding 'altijd uit de kast gehaald' als er ontevredenheid is. 'Zeg nooit nooit, maar ik zie het niet gebeuren.'

Vicepremier Maxime Verhagen, die zich heeft teruggetrokken als potentiële partijleider, waarschuwde vorige week in het weekblad Elsevier al voor een scheuring als de 'hoog moreel verheven' discussies over een andere partijkoers doorgaan. 'Als we die kant opgaan, valt het CDA uit elkaar.'

Meer over het CDA vandaag in het AD