Clement Gandelin tijdens zijn proces
Volledig scherm
Clement Gandelin tijdens zijn proces © AFP

Rechtse activisten veroordeeld tot zes maanden cel voor blokkeren migranten

Drie Franse activisten zijn veroordeeld tot zes maanden cel vanwege een poging migranten tegen te houden aan de grens. Ook moet hun groep Génération Identitaire een boete betalen van 75.000 euro.

Tientallen leden van de rechtse beweging waren in april 2018 naar een bergpas getrokken bij de grens met Italië. Twee gehuurde helikopters speurden daar vanuit de lucht naar migranten. De groep beweerde later dat het vier ‘illegalen’ had overgedragen aan de politie.

Ophef

De actie leidde in Frankrijk tot ophef. De groep kreeg het verwijt het recht in eigen hand te nemen. Een rechtbank in de stad Gap heeft nu drie leden veroordeeld tot celstraffen, onder wie de 24-jarige leider Clement Gandelin.

Het is de vraag of het trio daadwerkelijk de cel in moet. Gevangenisstraffen van minder dan twee jaar worden in Frankrijk vaak omgezet naar een ander soort straf, zoals een taakstraf.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”