Rechtsstaat gaat nieuw, donker tijdperk in na moord op advocaat

De moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond, kondigt een nieuwe, donkere fase van de rechtsstaat aan. Ze toont dat de onderwereld de rechtsstaat lijfelijk durft te raken.

De moord, gisterochtend rond 07.30 uur in Amsterdam-Buitenveldert, dreunt in heel Nederland na. Spoedberaad op het ministerie van Justitie, een verbijsterde premier Rutte, collega-advocaten in tranen, spontane herdenkingen in rechtbanken.

Het politieonderzoek is nog volop gaande, maar het heeft er alle schijn van dat de kogels hem troffen omdat hij kroongetuige Nabil B. juridisch bijstond, die tegen moordverdachte Ridouan Taghi verklaarde. En dat, nota bene, nadat B.’s broer ook al was vermoord.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”