Volledig scherm
PvdA-wethouder Rob van Muilekom © AD

Reconstructie: Hoe de PvdA in Amersfoort de fraude ontdekte

AmersfoortEnkele dagen na zijn verdwijning en een week voor de zelfmoord van raadslid Ramón Smits Alvarez ontdekt de PvdA-fractie dat er tienduizenden euro's zijn verdwenen. Tot grote schrik van zijn collega's wijst alles in de richting van Smits Alvarez.

Volledig scherm
Ramon Smits Alvarez © Politie.nl

Maandagmiddag 14 oktober zit PvdA-wethouder Rob van Muilekom bij RTV Utrecht. In de uitzending van 17.00 uur roept hij zwaar aangeslagen zijn vertrouweling Ramón op om terug te komen. Het laatste sprankje hoop dat Van Muilekom dan nog heeft, wordt enkele uren later de bodem ingeslagen.

Smits Alvarez is die maandag al bijna vier dagen spoorloos. Van de lopende rekening van de PvdA-fractie is rond zijn verdwijning 4000 euro gepind met zijn pas. De politie heeft dan al een opsporingsbericht uitgedaan. Smits Alvarez heeft zijn vrouw laten weten dat hij met rust gelaten wil worden.

Vrees
In politieke kringen, en niet alleen daar, wordt aangenomen dat het raadslid het geld van de PvdA-rekening heeft gehaald om naar het buitenland te kunnen vluchten. Niemand durft dan nog de vrees uit te spreken die later ook bewaarheid zal worden: dat hij daarvan niet meer terug zal keren.

Fractie, bestuur en de twee wethouders van de PvdA steken op zaterdag 12 oktober, twee dagen na de verdwijning van Ramón, de koppen bij elkaar. Ze besluiten de vermissing wereldkundig te maken en vooral geen dingen te zeggen die een eventuele terugkeer van het raadslid kunnen verhinderen.

Toch wordt enkele uren later, tegen de zin van Van Muilekom naar buiten gebracht dat er met Ramón ook 4000 euro is verdwenen, opgenomen met zijn bankpas. Van Muilekom is tegen want de suggestie kan worden gewekt dat Ramón dat geld zelf verduisterd heeft, terwijl dat nog niet vaststaat.

Maar vermoedens zijn er wel en die worden alleen maar sterker als AD/Amersfoortse Courant maandag 14 oktober meldt dat Smits Alvarez al 2,5 jaar niet meer bij de grote verzekeraar Agis werkt, iets dat hij tot op het laatst verkondigd heeft aan de buitenwereld. Menigeen vraagt zich dan al af waar Smits Alvarez al die jaren zijn hypotheek en levensonderhoud van heeft betaald. Maar binnen de PvdA-fractie duurt het dan nog tot de bewuste maandagavond, 14 oktober, voordat voor het eerst de vraag wordt opgeworpen of er misschien nog meer geld verdwenen is.

Van Muilekom is nog maar net terug uit de tv-studio als de fractie er bij hem op aandringt eens een blik te werpen op de financiële administratie van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief. Daarvan is hij, samen met het verdwenen raadslid, de gevolmachtigde, bestuurder én bezitter van een bankpas.

Omdat het een sluimerende rekening is waar maandelijks bijna 2000 euro op gestort wordt door fractieleden en wethouders, is deze rekening inmiddels flink gespekt, weten de raadsleden.

De aanwezige fractieleden kijken Van Muilekom vragend aan als deze uiteindelijk de toegangscode op de computer intikt, de rekening opent en vervolgens bleek wegtrekt.

De fractierekening blijkt bijna leeg. In het afgelopen jaar zijn er met grote regelmaat bedragen gepind met steeds dezelfde pas. Ook zijn er veel afschrijvingen, steeds naar dezelfde bankrekening waar op dat moment nog geen naam aan gekoppeld kan worden.

Opnamepatroon
Omdat de afboekingsgeschiedenis maar een jaar terug gaat, belt Van Muilekom de volgende ochtend met de bank. Daar verneemt hij dat het opnamepatroon in de jaren 2012 en 2011 niet anders was: in totaal zijn er tienduizenden euro's opgenomen en verdwenen.

Voor de fractie en wethouder staat het dan al vast: Smits Alvarez heeft het geld verduisterd. Want Van Muilekom is de enige andere pashouder en die laat zijn fractie en later ook deze krant weten dat hij 'geen euro' heeft opgenomen.

De volgende dag, dinsdag 15 oktober, stapt Muilekom naar de politie en doet aangifte van verduistering. Politiespeurwerk moet nu bewijzen of de PvdA gelijk heeft.

Dit artikel is gebaseerd op gesprekken met meerdere bronnen in en rond de Amersfoortse politiek.