Volledig scherm
D66-kandidaat en voormalig COC-voorzitter Vera Bergkamp © ANP

Recordaantal partijen op 'roze kieswijzer'

Aan de 'roze kieswijzer' van homobelangenorganisatie COC voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart doen 231 partijen mee. Een recordaantal, laat het COC weten Kiezers hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen de keuze uit zeker 194 homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De kieswijzer gayvote.nl is vandaag de lucht ingegaan en  geeft informatie over wat de partijen de afgelopen periode hebben gedaan voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) en wat ze plan van zijn om te doen. Zo schrijft het CDA in Haarlem onder meer: 'We vragen aandacht voor woongroepen voor homoseksuele ouderen omdat dat een belangrijk middel is om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. Daarnaast stellen we aandacht voor LHBT-emancipatie als voorwaarde voor subsidie aan sportverenigingen.'

De 231 partijen komen uit 91 gemeenten. Rotterdam gaat met 11 partijen aan kop, gevolgd door Den Haag (9) en Maastricht (7). De meeste inzendingen op Gayvote komen van D66: 41. GroenLinks is op de kieswijzer vertegenwoordigd met 31 partijen, PvdA en VVD beide met 24. In de kieswijzer is ook te zien welke kandidaten LHBT zijn.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2010, stonden er 163 partijen op de roze kieswijzer.

Uit onderzoek blijkt dat roze onderwerpen voor twee derde van homo's en lesbiennes een rol spelen bij het bepalen van hun keuze in het stemhokje. Nederland telt bijna één miljoen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.