Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Recordaantal ritten met OV-fiets: 3,2 miljoen

In 2017 is er een recordaantal van 3,2 miljoen ritten gemaakt met de OV-fiets. De vraag naar de geel-blauwe huurfiets van NS is daarmee met een derde gestegen ten opzichte van 2016. 

Dat blijkt uit cijfers die deze krant bij NS heeft opgevraagd. De OV-fiets is met afstand de populairste deelfiets van Nederland. Sinds reizigers per 1 januari 2017 geen abonnement meer hoeven af te sluiten voor 10 euro per jaar, is het aantal gebruikers van de OV-fiets gestegen van 200.000 naar 500.000.

,,De abonnementskosten bleken een drempel te vormen voor het gebruik van de OV-fiets'', zegt NS-woordvoerder Corien Koetsier.  Om een OV-fiets te kunnen gebruiken is nu alleen nog een persoonlijke OV-chipkaart of NS-business card nodig. Daarnaast wordt er jaarlijks 1 cent afgeschreven ter controle van persoons- en betaalgegevens. Reizigers huren nu een fiets voor 3,85 euro, dat is 50 cent duurder dan toen het abonnement nog verplicht was. 

De OV-fiets begon in 2003 als zelfstandige stichting en is in 2008 door NS overgenomen. Al jaren groeit het gebruik van de geel-blauwe tweewieler fors. Op 300 locaties staan nu in totaal bijna 15.000 OV-fietsen. 

'Punt van aandacht'

Quote

Er kan eerder ingespeeld worden op locaties met tekorten

Corien Koetsier, NS-woordvoerder

Door de grote groei blijft de beschikbaarheid van de OV-fiets 'een punt van aandacht', geeft de NS-woordvoerder toe. ,,Daarom hebben we het plan om 6.000 nieuwe OV-fietsen te bestellen. Maar het kan zijn dat we bijvoorbeeld in mei tot de conclusie komen dat er weer meer fietsen bij moeten komen.'' 

In de zomer van 2017 (zie video) was het nog een stuk lastiger om een OV-fiets te bemachtigen, dan nu. Afgelopen jaar kwamen er 6.000 OV-fietsen bij, onder meer op stations Amsterdam Zuid, Den Haag en Utrecht Centraal. De beschikbaarheid is volgens NS ook verbeterd door nieuwe software. Koetsier: ,,Er kan eerder ingespeeld worden op locaties met tekorten en we weten beter wanneer een fiets aan vervanging of reparatie toe is.''