Volledig scherm
Een vrouwtjesexemplaar op boerenwormkruid. © EIS kenniscentrum/Susan Rustidge

Recordaantal sprinkhaanvliegen in Nederland

Het aantal sprinkhaanvliegen in Nederland heeft een enorme sprong genomen. Er zijn dit jaar al 63 exemplaren gezien, veel meer dan de afgelopen jaren. De meeste meldingen komen uit de zuidelijke helft van het land, meldt EIS kenniscentrum insecten

De eerste sprinkhaanvlieg werd op 30 mei waargenomen bij het Noord-Hollandse Bergen. Tot 30 september werden nog eens 62 exemplaren gespot tijdens 47 waarnemingen. Bijna allemaal vonden ze plaats in de zuidelijke helft van het land met als uitschieter een overwoekerd pad tussen maïsakkers en vochtig loofbos bij Helmond. Daar werden op 16, 21 en 23 augustus respectievelijk 3, 5 en 13 exemplaren geteld. 

Waddeneilanden
Van de Waddeneilanden, waar in 2011 en 2013 enkele sprinkhaanvliegen werden gespot, kwam dit jaar geen enkele melding, aldus het kenniscentrum insecten.

De meeste waarnemingen vonden volgens hem plaats in augustus. Opmerkelijk omdat de maand behoorlijk nat was en met een gemiddelde temperatuur van 16,1°C in De Bilt de koudste augustus sinds 1993. Terwijl de bromvlieg oorspronkelijk leeft in (half)woestijnen in Zuid-Europa en Afrika, waar hij parasiteert op eieren van treksprinkhanen. 

Raadsel
Het is nog steeds een raadsel of de sprinkhaanvlieg jaarlijks vanuit Afrika (of Zuid-Europa) naar Nederland vliegt of zich hier voortplant. De exotische bromvlieg werd in 1990 voor het eerst in ons land gezien. Tot en met 2008 werden jaarlijks 1 tot 3 waarnemingen gemeld. 

De sprinkhaanvlieg is een kleine bromvlieg met opvallende streping op de ogen, een puntig snuitje en grijs bestoven lengtestrepen op het borststuk. Door de oranje vlekken op het achterlijf wordt het mannetje wel eens aangezien voor een zweefvlieg. Onduidelijk is vooral of er in Nederland wel geschikte voorplantingsplaatsen zijn.