Recordaantal van kwart miljoen besmettingen binnen één week geconstateerd
Binnen een week tijd zijn er op een haar na een kwart miljoen nieuwe besmettingen geconstateerd: 249.118 om precies te zijn. Dat is een recordaantal. Niet eerder was er zo'n groot deel van de mensen in de teststraat positief: 36,8 procent.
De tussenstand van januari tot nu toe komt neer op gemiddeld 28.879 positieve tests per dag. Als die lijn wordt doorgetrokken in de laatste weken van de maand, zou het totaal voor januari kunnen uitkomen op bijna 900.000. Maar als het aantal positieve tests oploopt tot 80.000 per dag, waar het kabinet rekening mee houdt, komt de grens van een miljoen gevallen in januari in zicht.
Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 38.282 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is bijna een vijfde meer dan vorige week woensdag. De cijfers kunnen deze dagen wel wat vertekend zijn doordat ze nagekomen meldingen van dinsdag bevatten, toen er storing was. Dinsdag noteerde RIVM ruim 31.000 nieuwe besmettingen. Maandag werd een recordaantal van ruim 42.000 positieve testuitslagen gemeld. Het kabinet houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen verder zal stijgen door de versoepeling van diverse maatregelen.
Lees door onder de grafiek
Niet eerder is er in de teststraten zo'n hoog percentage van de mensen positief bevonden. Op 10 januari testte liefst 36,8 procent van de mensen positief. Dit komt mede door de opmars van de zelftest, waarna mensen naar de GGD gaan voor een bevestiging.
Lees door onder de grafiek
Een ander record dat sneuvelde is het aantal mensen dat zich bij de teststraat meldde: bijna 700.000 in één week tijd. Inwoners van Amsterdam en omstreken, Almere en Lelystad moeten voortaan altijd een afspraak maken voor een coronatest bij de GGD. Zowel de GGD Amsterdam als de GGD Flevoland stopt met testen zonder afspraak, omdat het te druk wordt. Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD waar nodig helpen bij het testen op corona, meldt Stichting Open Nederland (SON).
Lees door onder de grafiek
Tegenover de hogere besmettelijkheid van de omikronvariant die nu het leeuwendeel van de coronagevallen veroorzaakt, staat dat die variant mensen doorgaans minder ziek maakt. De kans op een ziekenhuisopname is volgens onderzoeken die tot nu toe zijn verschenen een stuk kleiner dan met de deltavariant.
Lees door onder de grafiek
Meer op pad
Nederlanders laten zich vaker buiten zien sinds de lockdownmaatregelen zaterdag zijn versoepeld. Zij gaan vaker met de fiets, auto of het openbaar vervoer op pad. Op maandag waren bijna 6 procent meer mensen op pad dan een week eerder, blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink, het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP) die zijn verstrekt door Dat.mobility.
Nederlanders zaten maandag gemiddeld ruim 26 minuten in de auto, drie minuten langer dan een week eerder. Automobilisten stonden afgelopen dagen meer in de file, bevestigt het NDW. Ook in de treinen, bussen, metro’s en trams was het aanmerkelijk drukker. Nederlanders checkten afgelopen maandag bijna 20 procent meer in bij het openbaar vervoer vergeleken met een week eerder. Dat is het meest sinds de lockdownmaatregelen half december werden aangescherpt. Voor de pandemie maakten ongeveer dubbel zoveel mensen gebruik van hun ov-chipkaart.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM#dezorgvanmorgen
Hoe houden we de zorg overeind? ‘Niet behandelen is ook behandelen’
Lange wachtlijsten voor operaties, niet altijd meer genoeg thuiszorg, patiënten die niet altijd bij de huisarts terechtkunnen. Het piept en kraakt in de zorg. Hoe blijft er voor iedereen genoeg hulp in de toekomst? -
Coronacijfers: Twente bijna beste jongetje van de klas, landelijk minder mensen in ziekenhuizen
ENSCHEDE - In Twente zijn het afgelopen etmaal 784 mensen positief getest op het coronavirus. Er waren geen nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag bekendmaakte. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst.
-
update/met video
Eerste tropische dag van het jaar een feit, morgen code geel om onweersbuien
Het KNMI heeft voor morgen code geel afgegeven voor het hele land vanwege onweersbuien. Maar vandaag is de eerste tropische dag van het jaar een feit. In het Limburgse Arcen steef het kwik naar 30,1 graden. Dat staat in schril contrast met morgen, als in de middag zware onweersbuien worden verwacht en het in het oosten zelfs flink kan waaien, regenen en hagelen. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Aantal coronapatiënten daalt, verpleegkundigen pakken ‘normale’ werk weer op
Tijdens de zoveelste coronagolf bericht verslaggever Jurriaan Nolles over de zorg, het werk en de drukte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vandaag vanaf de afdeling kort verblijf, waar ze (voorlopig) weer aan de slag kunnen met zorg waar ze energie van krijgen.