Recordtemperatuur: Nederland smelt een maand eerder

Gisteren was het in sommige regio's al raak, maar vandaag is het dan officieel: de eerste landelijke zomerse dag van 2018 is een feit. Vlak voor 14.00 uur mat het KNMI in De Bilt een temperatuur van 25 graden. 

Daarmee is vandaag de warmste 19 april sinds de metingen in 1901 begonnen. Het oude record, 24,3 graden, dateert van 1988. ,,In De Bilt werd om 14.00 uur 25,1 graad gemeten. Daarmee is nu bovendien de eerste officiële zomerse dag van 2018 een feit'', aldus een woordvoerder. Dat is volgens hem een maand eerder dan normaal. ,,Het is net geen vroegterecord. In 2007 noteerden we al op 14 april de vroegste officiële zomerse dag ooit. Het werd toen 27,6 graden.'

Volledig scherm
© ANP

Een dag is voor meteorologen 'zomers' als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt. Zondag 8 april bleef het kwik net onder de 25 graden steken, anders was het toen al de eerste zomerse dag van het jaar geworden.

De zomerse warmte komt vroeg, want meestal wordt de kaap van 25 graden ergens tussen eind april en half mei gerond, meldt Weerplaza. Gemiddeld valt de eerste echte warme dag volgens dat weerbureau op 8 mei, bijna drie weken na vandaag dus.

Een ander record wordt vandaag wel gebroken. Op vliegveld Lelystad werd vandaag een temperatuur van 28,5 graden gemeten. Dat is een nieuw record voor april. Sinds het begin van de metingen werd er nooit een hogere temperatuur gemeten.

Weerplaza.nl on Twitter

Eerste LANDELIJKE zomerse dag is een feit! De temperatuur bij @KNMI in De Bilt heeft 25 graden gehaald. Landelijke koploper is het meetpunt bij @AirportLeIystad, daar bijna 28 graden. De zomerse warmte komt relatief vroeg. Alle info: https://t.co/hTAriKHIof

Volgens Weerplaza is het ook morgen en vrijdag grotendeels zonovergoten. Er drijven wat hoge dunne wolkensluiers over, maar die zorgen nauwelijks voor schaduw. Mensen krijgen de tip zich goed te beschermen. Tussen 11.00 uur en 14.00 uur is de zonkracht 4 tot 5, dat betekent dat je zonder bescherming binnen 20 tot 30 minuten al kunt verbranden. Het uitgesproken zonnige weer gaat samen met aanvoer van zeer warme lucht, die naar Nederland stroomt met een zwakke zuidoostenwind. 

De stranden trokken vandaag al de nodige liefhebbers, maar die moeten er wel rekening mee houden dat het zeewater nog erg koud is. Aan de westkust is de temperatuur van de Noordzee slechts negen graden. Dat zorgt er ook voor dat het snel kouder kan worden als er een zeewind opsteekt. Dan is het op het strand ineens nog maar 16 graden.

Volledig scherm
Zonaanbidders nemen de gelegenheid te baat op het strand van Scheveningen. © ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Eveline Van Elk