Volledig scherm
Martin van Rijn staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © anp

Reddingsplan voor TSN thuiszorg blijft uit

De top van de noodlijdende thuiszorgorganisatie TSN heeft de afgelopen maanden koortsachtig overlegd met staatssecretaris Martin van Rijn over de snel verslechterende financiële situatie. Dat melden bronnen rond de besprekingen. De onderhandelingen, waarbij verschillende scenario's op tafel kwamen te liggen, hebben echter niet geleid tot een reddingsplan.

Volledig scherm
Algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg legt een verklaring af tijdens een persconferentie van de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. © anp
Volledig scherm
Logo van TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. © anp
Quote

Er moet nu een reddings­plan komen. We willen dat Van Rijn onze eisen inwilligt, anders heeft hij een groot probleem

Tjitske Siderius, Kamerlid

Volgens ingewijden is sowieso gekeken naar de verkoop van (onderdelen van) TSN, maar zou dat plan zijn afgeschoten vanwege te weinig interesse.

Volgens een woordvoerder van de bewindsman heeft het ministerie wél samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een stappenplan opgesteld voor gemeenten om zorg te regelen als nóg een aanbieder in problemen dreigt te komen.

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland vroeg vorige week uitstel van betaling aan voor het onderdeel dat huishoudelijke zorg verleent. Daar werken 12.000 mensen. TSN verkeert al langer in zwaar weer en moest eerder banen schrappen en lonen verlagen.

Debat
De Tweede Kamer is zeer bezorgd over de nieuwste ontwikkelingen en besloot gisteren op voorstel van oppositiepartij SP 'zeer snel' een groot debat over TSN te houden.

,,Er moet nu een reddingsplan komen," zegt Kamerlid Tjitske Siderius. ,,De SP wil dat de scenario's daarvoor gelijk naar de Kamer worden gestuurd. We willen dat Van Rijn onze eisen inwilligt, anders heeft hij een groot probleem."

De politiek wil vooral weten hoe de staatssecretaris gaat voorkomen dat nog meer thuizorgclubs ineenstorten en of hij de gemeenten zal dwingen eerlijkere thuiszorgtarieven te hanteren.

Die wens uit de thuiszorg, ouderenbond ANBO en Actiz (de zorgondernemers) vandaag ook in een open brief in de media. ,,Een aantal gemeenten is op weg om het professionele aanbod van hulp aan zieke of kwetsbare burgers om zeep te helpen."