Volledig scherm
Vrijwilligers ruimen de spullen op die op het strand zijn aangespoeld nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers was verloren. © Robin Utrecht

‘Reder MSC Zoe moet schade Waddenzee vooruitbetalen’

De eigenaar van het MSC Zoe, het vrachtschip dat begin dit jaar honderden containers verloor op de Waddenzee, moet nu alvast de portemonnee trekken voor kosten die de komende jaren nog gemaakt worden voor het opruimen van de rommel. Daarvoor pleiten GroenLinks en de regeringspartijen D66 en ChristenUnie.

De drie partijen willen dat de reder geld stort in een schadefonds. Daar kunnen bijvoorbeeld de gemeenten in het Waddengebied uit putten bij de bekostiging van schoonmaakwerkzaamheden, maar ook van onderzoek naar de gevolgen van de vervuiling op de langere termijn.

De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari meer dan driehonderd containers. De koopwaar en de grote stukken plastic die vervolgens aanspoelden op de Waddeneilanden, zijn inmiddels opgeruimd. Maar veel stranden liggen nog altijd vol met kleine stukjes plastic.

Op de Wadden voltrekt zich volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger ‘een langzame ramp’, doordat er nog altijd rommel aanspoelt. Rederij MSC heeft steeds gezegd de volledige schade te vergoeden. ,,Daar wil ik het bedrijf aan houden”, zegt Kröger, die er niet blindelings op vertrouwt dat MSC uit zichzelf woord houdt.

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) maakt zich zorgen om de effecten op de natuur op de langere termijn. ,,Dit fonds is nodig om die gevolgen in beeld te krijgen”, zegt zij. ,,En dat fonds wordt gevuld door de reder, zodat de vervuiler betaalt en niet de Waddengemeenten opdraaien voor de kosten”, aldus D66'er Rutger Schonis.

  1. Broer ernstig zieke coffeeshopbaas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’
    Video

    Broer ernstig zieke coffeeshop­baas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’

    De naar Nederland gebrachte coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) heeft volgens zijn advocaat zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld. Via een kort geding wilden zijn advocaten vandaag afdwingen dat de Tilburger accurate medische zorg krijgt, maar zonder succes. Volgens de Staat is de medische zorg voor van Laarhoven in zijn cel voor nu voldoende. Zijn broer maakt zich ernstig zorgen.