Volledig scherm
© ANP XTRA

'Referendum blijft tot referendum donorwet'

Nederland mag binnenkort waarschijnlijk tóch nog een keer naar de stembus voor een referendum. De Eerste Kamer steekt geen stokje voor een laatste volksraadpleging over de donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

Het leek de laatste weken heel spannend te worden: zou de Eerste Kamer het raadgevend referendum afschaffen vóórdat er genoeg handtekeningen waren opgehaald voor een volksraadpleging over de donorwet? De regeringspartijen leken geen zin te hebben in een nieuwe stembusgang, zeker niet na de onverwachtse tegenstem bij het laatste referendum over de inlichtingenwet.

Maar de fractievoorzitters van de Eerste Kamer besloten gisteren om geen haast te maken met afschaffing van het referendum. Ze zullen daarover niet stemmen vóór 14 juni, verzekerde VVD-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma. Die dag is de deadline voor het binnenhalen van de benodigde 300.000 handtekeningen voor een nieuw referendum over de donorwet.

Geen wedloop

,,We willen geen wedloop”, zegt Thom de Graaf, fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. ,,Het beeld ontstond dat sommige partijen er alles aan wilden doen om het referendum zo snel mogelijk af te schaffen, zodat het referendum over de donorwet geen kans zou maken. Dat beeld willen we hiermee wegnemen.”

Het betekent dat – als het initiatiefnemer GeenStijl lukt om de komende maand 300.000 handtekeningen op te halen – Nederland nog dit jaar voor of tegen de nieuwe donorwet mag stemmen. Die wet regelt dat iedere Nederlander vanaf 2020 automatisch orgaandonor is, tenzij iemand aangeeft dat niet te willen. Nu is iemand donor als hij of zij dat zelf actief heeft opgegeven.

Goed nieuws

Inmiddels zijn ruim 75.000 handtekeningen opgehaald voor het referendum. ,,Dit is heel goed nieuws”, zegt Bart Nijman van GeenStijl. ,,Het heeft nu dus wél zin om te tekenen voor dit referendum. De laatste tijd hoorde ik van veel mensen dat het geen nut zou hebben, omdat het referendum toch bijna is afgeschaft.”

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66, initiatiefnemer van de donorwet, laat weten zich geen zorgen te maken over een referendum. Ook D66’er De Graaf ‘heeft alle vertrouwen in de uitkomst’. ,,Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voorstander is van de nieuwe donorwetgeving”, zegt De Graaf.