Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Referendum tegen massaal aftappen mogelijk in maart

Een eventueel referendum over de zogenoemde tapwet zal plaatsvinden in maart volgend jaar, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Kiesraad. De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. 

Nu het aantal handtekeningen voor de volksraadpleging de laatste dagen flink in de lift zit, wordt de kans op een referendum steeds groter. Dat eventuele referenda gecombineerd worden met 'gewone' verkiezingen is volgens de woordvoerder altijd het uitgangspunt, omdat dit de meest efficiënte aanpak is. Volgens hem zijn gemeenten er ook al over geïnformeerd dat op 21 maart 2018 naast gemeenteraadsverkiezingen mogelijk ook een referendum wordt gehouden.

In totaal zijn 300.000 handtekeningen nodig voor een raadgevend referendum over deze nieuwe wet, die formeel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet. De wet werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer en treedt per januari 2018 in werking, dus nog voor een eventueel referendum. 

Bezorgde studenten

Volledig scherm
Arjen Lubach. © ANP Kippa

Als de handtekeningen voor 16 oktober binnen zijn, kunnen alle Nederlanders zich in een raadgevend referendum uitspreken over de wet. De teller staat inmiddels op meer dan 219.000.

De afgelopen dagen zit het aantal flink in de lift, nadat tv-maker Arjen Lubach zondag aandacht besteedde aan de kwestie. Het verzamelen van de handtekeningen is een initiatief van vijf bezorgde studenten uit Amsterdam. Zij vrezen dat de wet grote gevolgen heeft voor de vrijheid van burgers. 

Het verzamelen van de handtekeningen begon begin september.

Poll

Vind jij dat er een referendum moet komen over de tapwet?

  • Goed idee (74%)
  • Slecht idee (26%)
11727 stemmen