Volledig scherm
© Frans Paalman

Reflecterende zonnepanelen jagen buren de tuin uit

Het is vrijdag heerlijk weer, maar niet iedereen kan onverstoorbaar genieten van het zonnetje in de tuin. Zonnepanelen op de schuine daken van hun achterburen verpesten het woongenot van een aantal bewoners van de Zwolse Crocusstraat.

Volledig scherm
© Frans Paalman

De weerkaatsing van de zon is met name in de zomer zo fel dat ze amper in de tuin kunnen zitten. Een zonnescherm biedt onvoldoende soelaas. Ook in huis dringt de schittering door en dwingt de bewoners om gordijnen of zonwering dicht te houden. Volgens een van de bewoners zijn ze in het zomerseizoen, als de overlast het hevigst is, 'een gevangene in eigen huis'.

Uniek probleem
De panelen op de buurhuizen zijn in 2013 geplaatst en sindsdien lopen de klagers al te hoop bij woningcorporatie Openbaar Belang, die eigenaar van de huurhuizen en de panelen is. Openbaar Belang noemt het een 'uniek' probleem en zegt stad en land afgezocht te hebben naar advies en oplossingen. ,,Het blijkt dat dit nergens anders zo voorkomt."

De corporatie heeft als proef panelen onder een andere hoek geplaatst maar dat gaf onvoldoende effect. Nu worden enkele panelen vervangen door matzwarte exemplaren. Als dat verlichting geeft worden alle panelen vervangen.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”