Volledig scherm
© anp

'Reformatorische scholen scoren beste op Cito-toets'

Scholieren op een reformatorische basisschool scoren landelijk gezien van alle leerlingen, die bij een grote groep scholen hoorden, het best op de Cito-toets. Dat maakt RTL Nieuws op na vergelijking van de resultaten ven verschillende basisscholen in Nederland. De reformatorische scholieren krijgen een royaal rapportcijfer: gemiddeld scoren zij een 7,24.

Ook de 'algemeen bijzondere' scholen krijgen een goed rapportcijfer: gemiddeld scoren leerlingen daar een 7,10.

De reformatorische en de algemeen bijzondere scholen horen bij de grote groepen scholen met meer dan honderd vestigingen. De rooms-katholieke scholieren, die tot dezelfde categorie behoren, haalden een 7,05, de protestants-christelijke een 6,98, de gereformeerd vrijgemaakte een 6,97 en de openbare scholen een 6,89.

Van kleinere groepen scholen scoorden volgens RTL Nieuws de kinderen op een islamitische school het beste, zij haalden gemiddeld een 7,42).
Leerlingen van antroposofische scholen haalden gemiddeld een 6,95 en samenwerking protestants-christelijk-rooms-katholiek zorgde voor een gemiddeld cijfer van 6,84.

Landelijk
Net als vorig jaar halen Limburgse basisscholieren de beste cijfers, gemiddeld een 7,3. Dit jaar scoren leerligen in Flevoland met een 6,88 het slechtst, vorig jaar waren dat nog kinderen in Drenthe met een 6,2. De hoogste scores zijn nu lager zijn dan die van vorig jaar, toen haalden bassischolieren in Limburg gemiddeld een acht voor hun Cito-toets. Nummer twee waren leerlingen in Utrecht, zij haalden gemiddeld een 7,5. Onderaan de lijst zijn de laagste scores iets hoger dan in 2014.

RTL kreeg de cijfers van de scholen voor het eerst in 2013. De scholen probeerden met een rechtszaak tegen te houden dat de cijfers openbaar werden, omdat ze vreesden dat de scores zouden worden gebruikt als ranglijst. Uiteindelijk werden de cijfers dus toch openbaar.

De resultaten van de scholen zijn vergeleken met de scores van vergelijkbare scholen. Hieruit kwam een rapportcijfer van iedere school. In dit cijfer zijn ook de sociale, economische en culturele achtergrond van alle leerlingen van de basisschool meegenomen. Zo is onder meer gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders en het aantal leerlingen dat niet in Nederland is geboren.

Check hier zelf hoe goed jouw school scoort