Volledig scherm
© BELGA

Regels examen versoepeld voor 1 op 7 scholieren

Het aantal middelbare scholieren voor wie een uitzondering wordt gemaakt bij het maken van examens groeit snel. Bijna een op de zeven examenkandidaten mag langer over de opgaven doen of krijgt de vragen voorgelezen.

Poll

Alle examenkandidaten met een 'handicap' mogen gebruikmaken van versoepelde regels

  • Mee eens (51%)
  • Mee oneens (49%)
8442 stemmen

Duizenden scholieren méér kregen de afgelopen 5 jaar extra tijd om de examens te maken, mochten achter een computer werken of kregen de opgaven voorgelezen. Terwijl in 2011 nog een op de tien kandidaten profiteerde van soepeler regels, liep dat aantal vorig jaar op tot 14 procent. Ruim 27.500 leerlingen vielen buiten het standaardregime.

Dat blijkt uit cijfers van de Onderwijsinspectie die het AD heeft opgevraagd. Middelbare scholen kunnen uitzonderingen aanvragen voor anderstaligen en leerlingen met handicaps, zoals dyslexie, adhd, een slecht gehoor of slecht zicht. Leerlingen hebben wel een verklaring nodig waaruit blijkt dat ze met een stoornis kampen. Onlangs ontstond ophef over zo'n dyslexieverklaring. Die zou eenvoudig te verkrijgen zijn. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) laat de kwaliteit ervan onderzoeken.

Uitzonderingen
Uit de gegevens van de Onderwijsinspectie blijkt dat middelbare scholen het vaakst uitzonderingen aanvragen voor dyslectische kandidaten. Maar dat blijkt zeker niet de enige groep te zijn die groeit. Ook steeds meer scholieren met dyscalculie, concentratieproblemen of psychische handicaps profiteren.

Hoogleraar Onderwijskunde Peter de Jong vindt dat 'behoorlijk veel' examenkandidaten uitzonderingen krijgen. ,,Een half-uur extra tijd stelt veel kinderen gerust,'' constateert hij. ,,Maar waar trek je de grens? En hoe eerlijk is die naar de leerlingen die bijvoorbeeld net niet slecht genoeg lezen? Als die grens niet hard is, krijg je onvermijdelijk discussies.''

Vmbo
Leerlingen die vmbo gemengde leerweg doen, doen het vaakst een beroep op de uitzonderingen. Een op de vijf examenkandidaten doorloopt de toetsperiode niet standaard. Op het vwo is dat er nog geen een op de tien. De Onderwijsinspectie kan de aanhoudende groei van uitzonderingen niet verklaren, omdat die nooit is onderzocht.