Regenjasgrap mariniers loopt uit de hand: stroopwafelbakker regelt nu 2400 koeken

videoHet begon met een grap, maar een stroopwafelbakker uit Enschede gaat ze echt regelen: 2400 koeken voor de mariniers waarvan een deel nu oefent in Schotland en Noorwegen.

,,Hebben ze wel regenjassen?”, schreef eigenaar Ronald Spijk van Stroopwafels XXL gisteravond cynisch in een twitterbericht toen hij een foto van minister Ank Bijleveld van Defensie voorbij zag komen. Zij bracht een bezoek aan de troepen die aan het oefenen zijn in het regenachtige Schotland. De opmerking was een knipoog naar de discussie over de winterkleding die hun kameraden in Noorwegen aanvankelijk zelf moesten kopen omdat Defensie die niet op tijd kon leveren.

Het Korps Mariniers reageerde gevat met: Regenjassen wel, maar géén stroopwafels. Wij herhalen: géén stroopwafels. We zijn met 2368 mariniers in totaal.

De boodschap was helder en vanmorgen besloot Ronald er alles aan te gaan doen om de stroopwafels ook echt bij de mannen te krijgen. ,,Want zonder stroopwafels verliezen we de slag. We doen alles voor het vaderland’’, zegt hij vanaf een tuincentrum in Overdinkel waar hij tot kerst met zijn kraam staat. De ondernemer hoeft de kosten niet eens allemaal zelf te betalen. Spontaan krijgt hij aanbiedingen van mensen die graag een bedrag willen sponsoren.

Ronald zal het bakken van alle 2400 koeken overigens niet helemaal zelf doen. Dat kost hem dagen en die tijd heeft hij niet. Maar zijn leverancier wil graag bijspringen en dus gaat het er echt van komen.

Het Korps Mariniers is maar wat blij met het initiatief. ,,Stroopwafels zijn moraalboosters voor onze mariniers.’’

Een grappig bedoelde opmerking van een stroopwafelbakker over deze foto van minister van Defensie Ank Bijleveld bij de mariniers in Schotland komt hem duur te staan: hij bakt nu 2400 koeken voor alle mariniers.
Volledig scherm
Een grappig bedoelde opmerking van een stroopwafelbakker over deze foto van minister van Defensie Ank Bijleveld bij de mariniers in Schotland komt hem duur te staan: hij bakt nu 2400 koeken voor alle mariniers. © Defensie
De stroopwafelkraam waarmee Roel door het land trekt.
Volledig scherm
De stroopwafelkraam waarmee Roel door het land trekt. © Stroopwafels XXL
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”