Volledig scherm
De biggen raakten besmet met het hormoon MPA door het eten van besmet voedsel. © ANP

Regering verzweeg in 2002 omvang hormoonschandaal

De omvang van een schandaal met gevaarlijke hormonen in de varkenssector in 2002 is verzwegen door de Nederlandse overheid. Daarbij is de Europese wetgeving overtreden en zijn mogelijk grote gevaren voor de volksgezondheid genegeerd, meldt De Correspondent op basis van eigen onderzoek.

Uit een Belgisch politierapport dat het nieuwsmedium vorig jaar in handen kreeg, blijkt dat het schandaal veel groter was dan de overheid toentertijd naar buiten bracht. Net als nu bij de fipronilcrisis was de overheid er als de kippen bij om ervoor te zorgen dat de gezondheid van consumenten geen gevaar zou lopen. Vijftigduizend varkens werden gedood, omdat zij via hun voer besmet zouden zijn met het hormoon MPA. 

Vruchtbaarheid aangetast

Maar als de Europese regels toen strikt waren gevolgd, dan had wel de helft van de Nederlandse varkensstapel (zes miljoen varkens) moeten worden geruimd. De varkens toonden vreemde afwijkingen na het eten van het besmette voer. Zo bleef de geboorte bij zwangere biggen die allang waren uitgerekend uit vanwege een verstoorde hormoonhuishouding. Ook hadden ze vergrote eierstokken, met flinke cysten. De biggetjes werden uiteindelijk allemaal doodgeboren.

Het hormoon dat de biggen hadden binnengekregen, MedroxyProgesteronAcetaat (MPA) is omstreden. Het zit onder meer in pillen van het farmaceutische bedrijf Wyeth. Volgens dat bedrijf kan het het de vruchtbaarheid aantasten, schade toebrengen aan het ongeboren kind en serieuze gezondheidsschade veroorzaken bij voortgezette blootstelling. Bij inname moet onmiddellijk een arts worden gewaarschuwd. 

De angst voor onrust regeert

Desondanks zijn besmette producten in de voedselketen terechtgekomen, niet alleen via varkensvlees, maar ook via limonade en ijsjes. De Europese Commissie heeft Nederland hier destijds schriftelijk voor gewaarschuwd. De Tweede Kamer is hier echter uiteindelijk nooit over geïnformeerd en het zorgwekkende feit werd in de doofpot gestopt. De angst voor onrust en voor economische schade was volgens De Correspondent groter dan de wil zich aan de wet te houden en elk gezondheidsrisico uit te sluiten.

De Correspondent zal deze week nog meer artikelen publiceren, waarin meer duidelijk wordt over de daders en de slachtoffers.