Volledig scherm
KPN verhoogt de bewaking van het telefoonverkeer naar het alarmnummer 112. © ANP XTRA

Regio's hekelen geklungel met NL-Alert: Dit moet sneller

De veiligheidsregio's eisen maatregelen na het 112-debacle van vorige week. Door de KPN-storing was het alarmnummer urenlang onbereikbaar, maar noodservice NL-Alert werkte traag en gebrekkig. Maandag is er een gesprek met de top van het ministerie. ‘Dit moet sneller’. 

De noodberichtenservice NL-Alert had vorige week maandag voor miljoenen Nederlanders duidelijkheid moeten verschaffen over het probleem en alternatieven moeten bieden om hulpdiensten te bereiken. Maar door stroperige besluitvorming en knullige communicatie duurde dat te lang. 

De voorzitters van de 25 Nederlandse veiligheidsregio's hebben een brief aan het ministerie van Justitie en Veiligheid geschreven. Ze willen onder meer maatregelen voor betere landelijke crisiscommunicatie. Maandag is er een gesprek op het ministerie.
,,Er zou een landelijk NL-Alert-bericht komen vanuit Driebergen”, zegt Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. ,,Daar zaten we dus op te wachten. Maar die kwam maar niet omdat ze in Den Haag nog aan het bedenken waren welke tekst erin moest komen. Dat moet echt sneller.”
Wilma Mansveld, directeur van de Veiligheidsregio Groningen: ,,Het is essentieel dat je bij een landelijk probleem hetzelfde bericht kunt sturen.”

Noodberichten

Zowel de veiligheidsregio’s als het ministerie van Justitie en Veiligheid kunnen noodberichten verzenden. Dat gebeurde op veel plekken vorige week dus ook, waardoor sommige Nederlanders tot wel vier of vijf berichten ontvingen. Anderen kregen juist geen enkele melding.

Ook duurde het lang voordat nieuwe feiten - allang in de media bekend - daadwerkelijk verwerkt werden in een noodbericht. Tot overmaat van ramp werd aanvankelijk niet het goede alternatieve noodnummer verspreid, maar de 06-tiplijn van De Telegraaf

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Het kabinet bekijkt of het een tweede telecombedrijf moet inschakelen om in de toekomst een storing van alarmnummer 112 te kunnen opvangen, zo bleek eerder. © ANP

Gevolgen onder de loep

Het ministerie wil niet vooruitlopen op het gesprek met de veiligheidsregio's. Wel laat het kabinet de oorzaak en de gevolgen van de megastoring onder de loep nemen. De regio's zelf willen apart nog onderzoek laten naar de uitval van 112 en de inzet van NL-Alert. Eerder hekelden Tweede Kamerleden het 112-fiasco ook al, zij betwijfelen of NL-Alert als gepland vanaf 2021 inderdaad het luchtalarm moet vervangen.

Tijdens de storing zijn vorige week zeker drie mensen overleden. Het gaat om doden in Hengelo, Breda en Den Haag. Dat laatste sterfgeval werd vandaag bekendgemaakt. De hulpdiensten arriveerden in deze gevallen door de storing later dan gebruikelijk.