Reguliere zorg weer afgebouwd vanwege nieuwe coronagolf
videoPatiënten die geen coronagerelateerde zorg nodig hebben, zullen langer op een behandeling moeten wachten. Ziekenhuizen gaan de reguliere zorg opnieuw afbouwen, omdat de zorg voor coronapatiënten anders in de knel komt. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
Welke maatregelen het kabinet ook neemt, voor de zorg in de ziekenhuizen komen de nieuwe regels te laat. Komend weekeinde behandelen ze ongeveer duizend coronapatiënten en dat is niet te combineren met de reguliere zorg. ,,Ziekenhuizen moeten op enig moment keuzes maken en de reguliere zorg afschalen’’, zegt Kuipers.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. Het aantal mensen dat positief testte, is tussen zondagochtend en vanochtend met 2914 toegenomen. Dat zijn er minder dan in de 24 uur daarvoor, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen bleken zo’n 18.500 mensen besmet.
Overbezetting
Ziekenhuizen behandelen momenteel 660 coronapatiënten. Dat is ongeveer twee keer zo veel als een week geleden. Volgens de berekeningen stijgt het aantal opgenomen patiënten tot boven de 1000. Rond het volgende weekeinde zullen het er ongeveer 1600 zijn, waarvan 400 tot 700 op de intensive care. ,,Een overbezetting dreigt‘’, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
Tijdens de eerste golf behandelden de intensive cares zo’n 1400 coronapatiënten, maar toen lag de zorg voor anderen vrijwel helemaal stil. Dat willen de ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.
Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur zes sterfgevallen. Het aantal mensen dat met het virus is opgenomen in het ziekenhuis, nam met 38 toe. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.
In Rotterdam-Rijnmond nam het aantal geregistreerde besmettingen het meest toe, met 432. Daarvan werden 272 gevallen in Rotterdam vastgesteld. In de regio Haaglanden steeg het aantal officiële besmettingen met 357, in Amsterdam-Amstelland met 284 en in de provincie Utrecht met 240.
Achter de feiten aan
Bij de eerste golf besloot het kabinet op 15 maart tot een lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vervolgens duurde het nog ongeveer drie weken voor het aantal ziekenhuisopnames zijn hoogtepunt bereikte. Volgens Kuipers zit het aantal besmettingen nu verder dan op 15 maart. ,,We lopen het risico dat we achter de feiten aan lopen.’’
Kuipers waarschuwt dat rigoureuze maatregelen nodig zijn. Een mondkapjesplicht in publieke ruimtes vindt hij ‘verstandig’, om een nieuwe lockdown te voorkomen. ,,Met de snel oplopende besmettingen is duidelijk dat de maatregelen die tien dagen geleden ingevoerd zijn, niet voldoende zijn. Dat betekent dat je drastisch moet ingrijpen”, zegt Kuipers.
Van de 660 coronapatiënten die maandag in de ziekenhuizen liggen, worden 518 op verpleegafdelingen behandeld, 28 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 127 naar 142. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten steeg dus met 43.
Kuipers: ,,Eerst kwamen er elke vier dagen honderd patiënten bij. Toen werden het honderd per drie dagen. Nu stijgt het aantal met honderd in twee dagen. Het gaat steeds sneller.’’
Bevolkingsonderzoeken
Afgelopen zomer zei Kuipers wel dat bevolkingsonderzoeken naar kanker niet stopgezet moeten worden, zoals tijdens de eerste coronagolf. Toen halveerde het wekelijkse aantal diagnoses. Dat zou betekenen dat veel meer mensen rondlopen met een vorm van kanker, zonder dat ze dit weten of zonder dat dit is vastgesteld door een arts.
Het Alexander Monro Ziekenhuis becijferde dat het tijdelijk stilleggen van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker vanwege de coronacrisis en de oplopende wachttijden, meer dan vijfhonderd vrouwen de komende jaren het leven zal kosten.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video23
RIVM: Eet geen vis en garnalen uit Westerschelde
Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis en schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Er zit te veel PFAS in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
update
Bruce Springsteen komt met E Street Band naar Nederland
Bruce Springsteen en zijn E Street Band komen volgend jaar voor twee concerten naar Nederland. The Boss heeft vanochtend zijn Europese tour aangekondigd, die op 28 april 2023 in Barcelona begint. -
PREMIUMMet video41
Ergernis om TikTok-dansje Jesse Klaver: is er wel plek voor politici op het sociale platform?
‘Hoi TikTok, Mark hier’. Ook de premier ontkomt niet meer aan het nieuwe sociale medium. Toch worden politieke TikToks niet altijd in dank afgenomen. Het filmpje van Jesse Klaver bezorgde menig kijker de rillingen over het lijf. Werkt TikTok wel voor politieke partijen?
-
PREMIUMColumn1
Ik begrijp heel goed dat het lastig is om ‘nee’ te zeggen tegen een spotgoedkoop stedentripje
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?
Wie een snotneus krijgt in tijden van corona, staat er spontaan toch even bij stil: zou ik het hebben? Tijd dus om de symptomen nog eens op te noemen, samen met een aantal richtlijnen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?