Volledig scherm
Vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen. © anp

Rehwinkels baan in Barcelona bestaat niet

Burgemeester Rehwinkel, die vertrekt uit Groningen om in Barcelona fulltime rampenmanager te worden, heeft deze baan min of meer verzonnen. In Spanje kennen ze de functie niet en rekenen ze ook niet op Rehwinkels komst. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

'Wij weten van niets,' was gisteren de reactie op het hoofdkantoor van de UCLG, het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel op vrijwilligersbasis zegt te gaan werken, tegen het AD. 'De functie bestaat niet. Heel misschien in de toekomst.'

Rehwinkel (PvdA) maakte begin deze maand onverwacht bekend zijn ambt als burgemeester van Groningen per 1 november neer te leggen. Er kwam veel kritiek toen duidelijk werd dat de vertrekkende burgemeester tijdens zijn vrijwilligerswerk in Barcelona gebruik wil maken van een wachtgeldregeling.

Behalve dat niemand in Spanje rekening houdt met zijn komst, is er vooralsnog ook op de langere termijn geen bureau of kantoorruimte voor hem beschikbaar. Volgens de UCLG voeren leden als Rehwinkel hun taken vrijwillig uit en doen ze dat altijd vanuit hun eigen standplaats als burgemeester, wethouder of andere gemeentelijke functie.

'Rehwinkel niet benoemd door ons'
Rehwinkel schreef op 3 oktober op zijn facebookpagina bij een congres in Rabat te zijn benoemd tot 'Special Representative on Local Government Disaster Management' van de UCLG. Marie Laure Roa van het hoofkantoor van de UCLG verklaarde gisteren tegenover het AD dat 'meneer Rehwinkel niet is benoemd door ons'. 'Hij heeft zelf voorgesteld te gaan onderzoeken of zoiets mogelijk is,' aldus Marie Laure Roa. 'Wij hebben er ook niets over gepubliceerd omdat er niets concreets is.'

Rehwinkel sprak van een 'al langer bestaande wens om de slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crises beter te hulp te kunnen komen'. 'Dat ik mijn bijdrage mag leveren, is waar ik in deze fase van mijn leven uitdrukkelijk voor kies.' De UCLG heeft van Barcelona werkruimte toegewezen gekregen, maar voor Rehwinkel is daar geen plek.