Rekening kinderopvang stijgt in 2022, vooral lage inkomens voelen de pijn
VideoOuders moeten in 2022 voor de kinderopvang, afhankelijk van hun situatie, vele tientjes tot honderden euro’s extra ophoesten. Dat blijkt uit berekeningen die de sector heeft laten maken. Vooral mensen met een kleine portemonnee zullen de stijgende tarieven voelen.
In de nieuwste prognose krijgen kinderopvangorganisaties komend jaar een kostenstijging van 2,3 tot 2,9 procent voor hun kiezen, voornamelijk door hogere loonkosten. Ondertussen zal het maximumtarief, waarover ouders - afhankelijk van hun inkomen - een bepaald percentage van hun rekening via de kinderopvangtoeslag terugkrijgen, in 2022 slechts stijgen met ongeveer 0,5 procent.
De hogere kosten komen in eerste instantie voor rekening van de kinderopvangorganisaties. Die zullen proberen deze strop niet helemaal door te berekenen aan de ouders, bijvoorbeeld door in te teren op hun eigen vermogen. Maar die rek is er inmiddels uit, melden ze. Voor komend jaar is het gat zo groot, dat ouders naar verwachting sowieso te maken krijgen met tarieven die hoger zijn dan de maximale vergoeding door de overheid.
Wat betekent dat concreet voor de portemonnee van ouders? Een simpel rekenvoorbeeldje: in 2022 zal het maximale uurtarief van de overheid 8,50 euro bedragen. Als de kinderopvang dit jaar nog 8,40 per uur rekende, maar daar 2,5 procent bij moet doen door hogere kosten, dan komt het tarief straks uit op 8,61 euro. Dit betekent dat de ouders dus zelf netto 0,11 cent per uur extra moeten betalen.
Uit eigen zak betalen
Dit staat haaks op de wens van meer toegankelijkheid van vrijwel alle politieke partijen!
Voor de helderheid, deze extra bijdrage zal verschillen per geval en per kinderopvang. Maar in dit voorbeeld van ouders met twee kinderen die drie dagen per week dagopvang genieten, komt het bedrag neer op 29 euro per maand; oftewel bijna 350 euro per jaar. Dit moeten ook mensen met een laag inkomen 100 procent uit eigen zak betalen, terwijl zij normaal via de kinderopvangtoeslag ruim 90 procent van de kosten terugkrijgen.
De brancheclubs in de kinderopvang, Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, roepen het kabinet daarom op een realistische stijging van het maximale overheidstarief door te voeren. Voorzitter Loes Ypma (BMK): ,,Maatschappelijke kinderopvangorganisaties maken zich zorgen omdat de kinderopvang in 2022 duurder wordt, vooral voor kinderen van ouders met lagere en middeninkomens. Dit staat haaks op de wens van meer toegankelijkheid van vrijwel alle politieke partijen!”
Ypma adviseert het kabinet ‘met klem’ het maximale uurtarief van de overheid met 3,5 procent te verhogen in plaats van 0,5 procent. Zo’n ingreep zou volgens haar 114 miljoen euro kosten.
Probleem speelt al jaren
Volgens directeur Emmeline Bijlsma (BK) is het gat dit jaar wel heel groot, maar speelt dit probleem al jaren. ,,We willen allemaal kinderopvang van goede kwaliteit, maar de overheid is niet van plan dat te vergoeden. Daardoor loopt het maximale toeslagentarief steeds verder uit de pas met de echte tarieven.”
Daarnaast heeft de overheid volgens Bijlsma voor 2022 ook nog aangekondigd dat ouders ook voor de buitenschoolse opvang aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag voor maximaal 140 procent van het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner. Dat is nu nog 70 procent. Dit lijkt gunstig, maar de structurele extra uitgaven hiervoor (20 miljoen euro) worden gezocht binnen de kinderopvangtoeslag. Een sigaar uit eigen doos dus.
We willen allemaal kinderopvang van goede kwaliteit, maar de overheid is niet van plan dat te vergoeden
Het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat de maximale uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag elk jaar worden aangepast op de gemiddelde loon- en prijsontwikkeling. Momenteel liggen er geen kabinetsplannen voor een verdere verhoging. ,,Wel is het belangrijk dat kinderopvang voor alle inkomensgroepen toegankelijk blijft. Daarom neemt het ministerie komend jaar – net als afgelopen jaar – geen kostenverhogende maatregelen.”
Ook houdt Sociale Zaken de ontwikkeling van de uurprijzen die kinderopvangorganisaties hanteren, in de gaten. Daarbovenop maakt het kabinet sinds 2019 jaarlijks 248 miljoen euro vrij om de kinderopvangtoeslag te verhogen en de toegankelijkheid te vergroten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Peiling
Personeelstekorten kinderopvang lopen spuigaten uit: vrees voor langere wachtlijsten
Bijna driekwart (73 procent) van de kinderopvangorganisaties heeft momenteel te maken met ernstige tot zeer ernstige personeelstekorten. Dat blijkt uit een enquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang onder de eigen leden. -
Update
Dichter Kinderboekenweek Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen
Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten. ‘Ik heb aangifte gedaan', meldt Lammers in een verklaring. -
20
Reisbranche woest op Schiphol-topman: ‘Hij probeert zijn straatje schoon te vegen’
Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.
-
Brandbrief kinderopvang: Regels moeten nu soepeler om nijpende tekorten aan te pakken
De regels voor kinderopvang moeten zo snel mogelijk worden versoepeld om meer personeel vrij te kunnen spelen, nu de tekorten de spuigaten uitlopen. Dat schrijven bestuurders van ongeveer 125 kinderopvangorganisaties, samen goed voor ruim een kwart van de opvangcapaciteit, in een brandbrief aan het kabinet en de toezichthouder. -
-
-
PREMIUM
Zoek de verschillen bij ‘gezamenlijk’ congres PvdA en GroenLinks: ‘De PvdA-zaal is grijzer’
Voor het eerst congresseren PvdA en GroenLinks grotendeels samen. In Den Bosch wedijveren voorstanders en critici van de linkse samenwerking om aandacht, maar winnen de voorstanders bij de stemmingen. ,,We zwemmen als makke lammetjes een trechter in!” -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.