Volledig scherm
Belangstellenden op het Plein tijdens de herdenking in 2016 ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide in Srebrenica in 1995. © ANP

Rel over herdenking genocide moslim-enclave Srebrenica

De vereniging Dutchbat 3 boycot de nationale herdenking, morgen in Den Haag, van de genocide tijdens de val van Srebrenica. Aanleiding is een grievende passage in een van de speeches. Minister van Defensie Ank Bijleveld is wel aanwezig, maar zal de toespraken om dezelfde reden niet bijwonen.

In de eerste tekst die wordt voorgedragen stelt het organiserend comité dat de moslim-enclave ‘onder het toeziend oog en met medewerking van Dutchbat werd overgeleverd aan generaal Mladić en zijn bende. Meer dan 8400 mannen, enkele vrouwen en kinderen overleefden dat niet.’

De Dutchbat-veteranen zijn hierdoor diep geraakt, omdat zij naar eigen zeggen machteloos waren toen de Bosnische Serviërs het gebied binnentrokken en er een bloedbad aanrichtten. Omdat het organiserend comité de tekst niet meer kan wijzigen, besloot de vereniging helemaal niet naar de herdenking te gaan. Dat is extra pijnlijk omdat de vereniging voor het eerst officieel was uitgenodigd. Elk jaar gaat een aantal Dutchbat-veteranen wel op persoonlijke titel naar de herdenking.

Het organiserend comité betreurt de ontstane situatie. Het gaat de komende maanden met de vereniging Dutchbat 3 in gesprek om te zoeken naar een formulering die recht doet aan de gevoelens van alle betrokkenen bij het drama, opdat de veteranen volgend jaar wel aanwezig kunnen zijn.