Volledig scherm
Renske Leijten © ANP

Rel over 'walgelijke' uitspraken SP-toppers

In de Tweede Kamer en op sociale media is zeer afwijzend gereageerd op uitspraken van SP-toppers gisteravond, die nogal fel waren over het kabinetsplan om zelfdoding bij een voltooid leven toe te staan.

Quote

Deze opmerking is behoorlijk onder de gordel. Lees `m terug en denk na

Roderik van Grieken

,,De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam & dan wordt levensbeëindiging makkelijker?", reageerde toekomstig Kamerlid Lilian Marijnissen op het voorstel. ,,Is het onethisch om de mogelijkheid van hulp bij zelfdoding 'voor ouderen' te linken aan het afbraakbeleid van dit kabinet? Ik denk het niet", schreef SP-Kamerlid Renske Leijten gisteravond.  

De uitspraken komen de SP op woedende reacties te staan van andere partijen. ,,Walgelijk en smakeloos", noemt Kamerlid Sjoerd Potters (VVD) de koppeling die de socialisten leggen tussen het kabinetsbeleid en de wens van sommige ouderen om hun leven te beëindigen.  

Door de bodem
D66'er Vera Bergkamp oordeelt dat de Socialistische Partij 'door de bodem van de integriteit' is gezakt met de commentaren op het kabinetsplan. Ze vroeg Kamerlid Renske Leijten vanmorgen in een debat afstand te nemen van deze SP-lijn, maar die weigerde dat. PvdA'er Marith Volp zegt 'op haar tong te moeten bijten' om niets over de mening van de SP te zeggen.  

Ook op Twitter zijn veel negatieve reacties te vinden. ,,Deze opmerking is behoorlijk onder de gordel. Lees 'm terug en denk na", schrijft Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut. PvdA'er Gerben Welling meldt: ,,Kan Twitter een 'dislike'-knop toevoegen? Vieze smaak in mijn mond." David van Swol vindt: ,,Deze onethische tweet is slecht voor aanzien van politiek. Juist dit thema verdient ethiek vanuit de politiek."

Lilian Marijnissen heeft geen spijt van haar tweet. ,,We moeten alle vragen op tafel kunnen leggen bij zo'n complex thema. Bijvoorbeeld wat het betekent als hulp bij zelfdoding voor eenzame ouderen een gangbare optie wordt. Wat anderen zeggen over mijn tweet, laat ik vooral aan hen.'' Partijleider Emile Roemer staat achter haar.,,Er zijn mensen die het gevoel hebben dat ze de samenleving tot last zijn. We mogen kanttekeningen bij dit plan plaatsen, maar wel altijd op een respectvolle manier.''