Volledig scherm
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. © anp

Relatie met Marokko onder druk om uitkeringsplan

De relatie tussen Nederland en Marokko lijdt onder het Nederlandse plan om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vandaag in een Tweede Kamerdebat.

Zo werkt Marokko al niet meer mee aan het terugnemen van illegale Marokkaanse vreemdelingen uit Nederland. Maar op belangrijke andere gebieden, zoals terrorismebestrijding, verloopt de samenwerking nog goed, aldus de PvdA-minister.

Asscher is vorig jaar een procedure begonnen om het verdrag op te zeggen. Dat doet hij omdat Marokko weigerde te praten over een wijziging ervan. Nederland wil het verdrag aanpassen om de uitkeringen van mensen die naar Marokko gaan te kunnen aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat zou betekenen dat de uitkeringen flink lager worden.

Gescheiden dossiers

Asscher betreurt het dat Marokko een koppeling legt tussen het uitkeringsverdrag en de terugkeer van illegale vreemdelingen. Volgens hem zijn het twee gescheiden dossiers. Hij hoopt nog steeds met Marokko tot een wijziging van het verdrag te komen, zodat opzeggen dan uiteindelijk toch niet nodig is.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wilde van Asscher weten of er nog meer schade is aan de relatie. Hij vroeg onder meer naar de samenwerking bij de bestrijding van criminaliteit. Asscher beloofde de vraag over 'eventuele nadere schade' door te spelen naar minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Die heeft 'bij uitstek het overzicht en de kennis om de vraag te beantwoorden', aldus Asscher.

 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om er voor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.