Rene Gromotka op Bonaire
Volledig scherm
PREMIUM
Rene Gromotka op Bonaire © .

Rene (64) was dat ‘pikkie uit de Schilderswijk’ en groeide uit tot multimiljonair

Van Wieg tot GrafIn de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen we het verhaal achter een familiebericht. Deze keer het levensverhaal van Hagenaar Rene Gromotka (19 april 1955-3 maart 2020). Z’n vader was er niet. Z’n moeder kon niet voor hem zorgen. Gelukkig was er een lieve sterke oma die haar kleinzoon uit zag groeien van een straatschoffie tot een multimiljonair.

Hij was een schoffie uit de Schilderswijk. Een jongetje dat door zijn oma werd grootgebracht omdat zijn moeder als danseres door heel Europa trok. Oma was van Poolse afkomst. Samen met opa verzorgde ze hem liefdevol. Tot dat zijn moeder een Zwitser trouwde en ze Rene naar Zwitserland haalde om hem daar vervolgens in een internaat onder te brengen. Dat was geen makkelijke tijd voor hem. Na een paar jaar haalde zijn oma hem terug. Het taalprobleem waar hij eerst in Zwitserland mee te maken kreeg, herhaalde zich eenmaal terug in Den Haag. Het was gezellig bij oma thuis maar het was geen vetpot. Rene beloofde zijn oma, zo klein als-ie was, dat hij miljonair zou worden en altijd voor haar zorgen zou. Op alle vlakken hield hij woord.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”