Volledig scherm
© anp

'Renovatie Eerste Kamer kan veel sneller'

De renovatie van de Eerste Kamer, Algemene Zaken en de Raad van State kan veel sneller dan de ruim vijf jaar die nu nodig zijn voor het opknappen. Volgens voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer kunnen de drie gebouwen in anderhalf tot twee jaar worden opgeknapt.

Dat valt te lezen in een brief die de voorzitter naar minister Stef Blok (Wonen) heeft gestuurd. Deze mogelijkheid is volgens haar enkele keren intern besproken maar ze ziet die niet terug in de kabinetsbrief. Ze dringt erop aan dat de Eerste Kamer het Binnenhof niet langer hoeft te verlaten dan strikt noodzakelijk is.

Het kabinet kiest ervoor om het sterk verouderde Binnenhof 5,5 jaar volledig te sluiten voor de renovatie. Alle gebruikers van het complex krijgen die jaren elders onderdak. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn hier ook voorstander van. De andere variant is dat de verbouwing in fases plaatsheeft zodat die dertien jaar zou duren en duurder uitpakt. Donderdag praat de Tweede Kamer over de kwestie.

Niet iedereen is blij met de grootse renovatie. De SGP, D66, de PVV en de SP zijn kritisch over de verbouwing met een prijskaartje van ruim een half miljard.