Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Rente-oorlog barst los op hypotheekmarkt

De concurrentie op de hypothekenmarkt neemt toe. Goed nieuws voor huizenkopers, want de aanbieders slaan elkaar om de oren met scherpe rentes. En de concurrentie zal alleen maar groter worden, zo is de verwachting.

Quote

Hypotheken leveren een stabiel en betrouw­baar rendement op

Woordvoerder verzekeraars
Volledig scherm
© ANP XTRA

Vreugde bij de Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenbehartiger voor woningeigenaren. ,,De extra marge die de banken op hypotheken behaalden, is het afgelopen jaar teruggelopen van 1 procent naar 0,2 procent,'' zegt Hans de la Porte van de VEH. ,,Die hoge marges konden de banken bereiken omdat er nauwelijks concurrentie was. De 3 grote banken hebben 85 procent van de markt in handen. En buitenlandse concurrenten zijn allemaal vertrokken tijdens de crisis. Maar nu keren ze terug en de verzekeraars en pensioenfondsen worden ook steeds actiever.''

De toegenomen concurrentie blijkt ook uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Die berekende dat de rente op nieuwe hypotheken gemiddeld 2,8 procent is. Op bestaande hypotheken is dat gemiddeld 4,16 procent. De rente is de afgelopen jaren sowieso gedaald.

Teruglopen
De afgelopen weken presenteerden de banken klinkende winstcijfers. Maar overal klaagden de bankiers dat de marges op nieuwe hypotheken teruglopen. Aan de ene kant zien ze dat toezichthouders hypotheken als risicovolle leningen beschouwen. En hoe groter het risico, hoe meer kapitaal een bank moet aanhouden voor het geval het misgaat. En dat kapitaal is duur.

En dat is zuur voor de banken. Want hypotheken zijn juist de meest betrouwbare leningen. Geen enkele andere categorie leningen laat zo weinig wanbetalers zien. Zelfs de afgelopen jaren, toen de huizenprijzen daalden, waren de verliezen op hypotheken erg laag.

Beleggen
En de concurrentie neemt toe, vooral van verzekeraars en pensioenfondsen. Die hebben veel geld dat ze moeten beleggen. Staatsleningen leveren nauwelijks rendement op, dus zijn hypotheken een dankbaar alternatief. ,,Het is een heel interessante markt voor verzekeraars. Ze kunnen hun geld voor lange tijd uitzetten en een hypotheek levert een stabiel en betrouwbaar rendement op. Dat is precies wat verzekeraars zoeken,'' zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars (VvV).

Datzelfde geldt voor de pensioenfondsen. Die hebben in een paar maanden tijd al voor 1 miljard euro aan hypotheken weggezet, dat is 5 procent van de nieuwe hypotheken.

De banken maken zich boos om de nieuwe concurrentie. Verzekeraars en pensioenfondsen hoeven aan veel minder strenge kapitaaleisen te voldoen, zeggen ze, en dat geeft ze een financieringsvoordeel. Voor Rabobank, traditioneel de grootste hypotheekverstrekker, is de lol er af. ,,Als het zo doorgaat overwegen we helemaal te stoppen met het verstrekken van hypotheken. Dan gaan we alleen nog bemiddelen voor de koper en moeten ze de hypotheek maar afsluiten bij een verzekeraar of pensioenfonds. Wij strijken dan een vergoeding op voor bemiddeling,'' zei financieel topman Bert Bruggink van Rabobank.

Zover willen de andere banken niet gaan. Voor Maurice Oostendorp, topman bij SNS Bank, zijn de hypotheken zelfs de hoeksteen van de bank. ,,Dat de marge terugloopt, is dan maar zo. Dat is van alle tijden,'' zei hij laconiek.

Bittere tranen
De kritiek schiet bij de verzekeraars weer in het verkeerde keelgat. ,,Bij hypotheken met NHG-garantie, dat is het merendeel van de hypotheken, hebben banken juist een groot voordeel. De bittere tranen die Rabobank plengt zijn totaal niet terecht,'' aldus de VvV-woordvoerder.

De la Porte heeft ook geen medelijden met de banken. ,,Ze halen nog steeds een gezonde marge. Bovendien zorgt een hypotheek voor een langdurige klantrelatie. Ze kunnen ook nog verzekeringen verkopen en vaak hebben de klanten ook hun andere zaken bij de bank, zoals betaal- en spaarrekeningen.''