Volledig scherm
Beeld van de Duitse beurs, van 28 maart van dit jaar, ter illustratie. © Reuters

Rente op Nederlandse staatsobligaties loopt op

Het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties is maandagochtend verder gestegen. De rente op Nederlandse 10-jarige obligaties bleef min of meer stabiel, terwijl het rendement op vergelijkbaar Duits staatspapier daalde.

De rente op Nederlandse 10-jarige leningen liep op tot 2,41 procent. Vrijdag stond de rente op ongeveer 2,3 procent. Het verschil met de rente op Duitse obligaties klom tot bijna 74 basispunten (0,74 procent). Dat is ruimschoots het hoogste niveau van dit jaar.

De rente en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in de betreffende staatsleningen en maakt het duurder voor een land om geld te lenen.

Beleggers reageerden op de mislukte onderhandelingen in het Catshuis. Daardoor blijft het nog een lange tijd onzeker hoe Nederland ervoor gaat zorgen dat het overheidstekort weer aan de Europese normen voldoet.

Ook de politieke situatie in Frankrijk hield de markten maandagochtend bezig. Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland liep op tot 1,45 procentpunt. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van het jaar.

In Frankrijk won de socialistische kandidaat François Hollande zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact.

Beleggers toonden vanochtend alleen vertrouwen in Duitse obligaties, waarvan de rente daalde tot 1,67 procent. De Spaanse rente klom opnieuw tot iets hoger dan 6 procent. De Italiaanse rente steeg naar 5,7 procent.

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”