Reproductiegetal stijgt ondanks avondklok, ‘zorgelijke’ nieuwe mutant duikt voor eerste keer op
Het RIVM heeft de afgelopen week iets meer besmettingen geregistreerd dan een week eerder. Het waren er 25.229, ten opzichte van 24.668 de week daarvoor. De nieuwe cijfers zijn de eerste waarin het effect van de avondklok, die inmiddels op de helling staat, door zou moeten werken. Ondertussen maakt het RIVM zich steeds meer zorgen over de Britse varianten van het virus.
Delen per e-mail
Het reproductiegetal nam ondanks de invoering van de avondklok (op 23 januari) iets toe. Op 29 januari, de meest recente datum waarvoor de 'R’ berekend kon worden, lag dat naar schatting van het RIVM op 0,96. Een week eerder was dat nog 0,91. Een reproductiegetal van 0,96 betekent dat 100 mensen 96 anderen besmetten. De epidemie kromp eind januari dus nog wel iets.
Volgens het RIVM raken steeds meer Nederlanders echter besmet met de Britse variant van het virus. De R van die variant ging van 1,13 naar 1,15. Die van de oude variant van 0,8 naar 0,84. Het RIVM berekent deze getallen, die met de nodige onzekerheid zijn omgeven, met behulp van steekproeven. Niet alle positieve tests in Nederland worden onderzocht op het type variant.
‘Britse variant gevaarlijker’
Het RIVM gaat er inmiddels van uit dat de Britse variant niet alleen besmettelijker is, maar ook gevaarlijker. ,,Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet waren met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan dat het geval was bij de oude varianten. Dit is nog een extra reden om je goed aan de maatregelen te houden.”
Voor het eerst is in Nederland nu ook een geval aangetoond van een nieuwe mutatie binnen de Britse variant, de zogenaamde E484K -mutatie. Dat gebeurde in de regio Utrecht. ,,Deze E484K mutatie wordt als zorgelijk beschouwd en is eerder aangetoond in de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten", schrijft het RIVM. ,,Bij deze E484K mutatie, is de opgebouwde afweer na vaccinatie of na een eerdere besmetting mogelijk minder goed. Ook is de mutatie waarschijnlijk van invloed op de sterkte van de binding van het virus aan cellen in ons lichaam.”
Lees hier meer over variant E484K (Premium)
Ook het percentage positieve tests bij de teststraten van de GGD, nam de afgelopen week licht toe. Dat bedroeg 11,5 procent, ten opzichte van 10,7 procent een week eerder. Het aantal mensen dat zich laat testen daalt al een aantal weken, constateert het RIVM. Afgelopen week waren het er iets meer dan 190.000, een week daarvoor 195.000. Half december lieten in het tijdsbestek van een week bijna een half miljoen Nederlanders zich nog testen op corona.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Maatregelen
Volgens het RIVM zorgt het strenge coronabeleid in Nederland er vooralsnog voor dat het aantal besmettingen niet snel stijgt. ,,Dankzij de extra maatregelen en het bijbehorende gedrag van mensen hebben we tot eind januari in Nederland een snelle stijging van het aantal positief geteste personen voorkomen. Doordat het reproductiegetal van de Britse variant boven de 1 ligt, zal het aantal positief geteste personen met de Britse variant wel blijven toenemen.”
Zowel het aantal overlijdensgevallen als ic-opnames nam na een aantal weken van daling weer iets toe. Het aantal overlijdens ging van 408 naar 423. Op de ic werden 191 mensen opgenomen, een week eerder waren dat er 172. Het totaal aantal ziekenhuisopnames, inclusief verpleegbedden, ging van 1166 naar 1120.
De afgelopen 24 uur registreerde het RIVM 2735 positieve tests, minder dan gemiddeld voor deze week. Mogelijk zijn deze cijfers beïnvloed door het weeralarm dat de KNMI voor maandagochtend afkondigde.
Hoe ontwikkelt corona bij jou in de buurt?
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Bekijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Britse variant heeft de eerste tik gehad (maar is nog niet knock-out)
Het slechte nieuws: het RIVM vreest nog steeds dat de Britse variant voor een derde golf gaat zorgen. Het goede nieuws: ook die mutant is niet ongevoelig voor maatregelen en ons gedrag. En mogelijk helpt het strenge winterweer ons ook nog een handje. ‘Als we allemaal drie weken binnen gaan zitten, is het virus zo weg.’ -
Versneld 35 duizend extra vaccins voor ziekenhuispersoneel
Ziekenhuismedewerkers die in direct contact staan met patiënten krijgen versneld extra vaccins. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Dat hebben de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) vanavond besloten, na overleg met Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). -
PREMIUMVIDEO
Paul werd Marlies. ‘Ik hou nog steeds van voetbal, van motoren en van Marian’
Het is precies tien jaar geleden dat Paul tegen zijn echtgenote Marian zei: ,,Zo kan ik niet verder. Ik wil als vrouw leven.” Nu is hij een zij en heet Marlies. Deze maand kwam een boek uit over de moeilijke jaren die achter hen liggen. Marian krijgt daarin nadrukkelijk de ruimte. Marian: ,,Meestal staat de transgender centraal. Marlies vond het belangrijk dat mijn stem gehoord werd, als partner van.” -
PREMIUM
Chaos bij Amsterdamse huisartsenpraktijken door prikstop AstraZeneca: ‘Rode oren van het bellen’
Huisartsen in Amsterdam worden platgebeld door mensen met vragen en twijfels over het AstraZeneca-vaccin. ‘Onze assistente heeft haar week vakantie moeten opgeven.’ -
Vakbonden roepen op tot landelijke staking vrachtwagenchauffeurs
Vakbonden FNV en CNV roepen alle medewerkers in de beroepsgoederensector op om maandag te staken. Werknemers en werkgevers in de sector kunnen het al lange tijd niet eens worden over een nieuwe cao voor onder meer vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers.
-
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.