Reproductiegetal stijgt ondanks avondklok, ‘zorgelijke’ nieuwe mutant duikt voor eerste keer op
Het RIVM heeft de afgelopen week iets meer besmettingen geregistreerd dan een week eerder. Het waren er 25.229, ten opzichte van 24.668 de week daarvoor. De nieuwe cijfers zijn de eerste waarin het effect van de avondklok, die inmiddels op de helling staat, door zou moeten werken. Ondertussen maakt het RIVM zich steeds meer zorgen over de Britse varianten van het virus.
Het reproductiegetal nam ondanks de invoering van de avondklok (op 23 januari) iets toe. Op 29 januari, de meest recente datum waarvoor de 'R’ berekend kon worden, lag dat naar schatting van het RIVM op 0,96. Een week eerder was dat nog 0,91. Een reproductiegetal van 0,96 betekent dat 100 mensen 96 anderen besmetten. De epidemie kromp eind januari dus nog wel iets.
Volgens het RIVM raken steeds meer Nederlanders echter besmet met de Britse variant van het virus. De R van die variant ging van 1,13 naar 1,15. Die van de oude variant van 0,8 naar 0,84. Het RIVM berekent deze getallen, die met de nodige onzekerheid zijn omgeven, met behulp van steekproeven. Niet alle positieve tests in Nederland worden onderzocht op het type variant.
‘Britse variant gevaarlijker’
Het RIVM gaat er inmiddels van uit dat de Britse variant niet alleen besmettelijker is, maar ook gevaarlijker. ,,Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet waren met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan dat het geval was bij de oude varianten. Dit is nog een extra reden om je goed aan de maatregelen te houden.”
Voor het eerst is in Nederland nu ook een geval aangetoond van een nieuwe mutatie binnen de Britse variant, de zogenaamde E484K -mutatie. Dat gebeurde in de regio Utrecht. ,,Deze E484K mutatie wordt als zorgelijk beschouwd en is eerder aangetoond in de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten", schrijft het RIVM. ,,Bij deze E484K mutatie, is de opgebouwde afweer na vaccinatie of na een eerdere besmetting mogelijk minder goed. Ook is de mutatie waarschijnlijk van invloed op de sterkte van de binding van het virus aan cellen in ons lichaam.”
Lees hier meer over variant E484K (Premium)
Ook het percentage positieve tests bij de teststraten van de GGD, nam de afgelopen week licht toe. Dat bedroeg 11,5 procent, ten opzichte van 10,7 procent een week eerder. Het aantal mensen dat zich laat testen daalt al een aantal weken, constateert het RIVM. Afgelopen week waren het er iets meer dan 190.000, een week daarvoor 195.000. Half december lieten in het tijdsbestek van een week bijna een half miljoen Nederlanders zich nog testen op corona.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Maatregelen
Volgens het RIVM zorgt het strenge coronabeleid in Nederland er vooralsnog voor dat het aantal besmettingen niet snel stijgt. ,,Dankzij de extra maatregelen en het bijbehorende gedrag van mensen hebben we tot eind januari in Nederland een snelle stijging van het aantal positief geteste personen voorkomen. Doordat het reproductiegetal van de Britse variant boven de 1 ligt, zal het aantal positief geteste personen met de Britse variant wel blijven toenemen.”
Zowel het aantal overlijdensgevallen als ic-opnames nam na een aantal weken van daling weer iets toe. Het aantal overlijdens ging van 408 naar 423. Op de ic werden 191 mensen opgenomen, een week eerder waren dat er 172. Het totaal aantal ziekenhuisopnames, inclusief verpleegbedden, ging van 1166 naar 1120.
De afgelopen 24 uur registreerde het RIVM 2735 positieve tests, minder dan gemiddeld voor deze week. Mogelijk zijn deze cijfers beïnvloed door het weeralarm dat de KNMI voor maandagochtend afkondigde.
Hoe ontwikkelt corona bij jou in de buurt?
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Bekijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Omstreden neuroloog Jan Bonte opgepakt voor lekken identiteit undercoveragenten
De omstreden neuroloog Jan Bonte is gisteren bij zijn woning opgepakt op verdenking van doxing. De 50-jarige coronascepticus uit Dalfsen (Overijssel) zou op sociale media de identiteit van één of meerdere undercoveragenten bekend hebben gemaakt. Zijn account op Twitter, gevolgd door bijna 25.000 mensen, is op last van de politie offline gehaald. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Britse variant heeft de eerste tik gehad (maar is nog niet knock-out)
Het slechte nieuws: het RIVM vreest nog steeds dat de Britse variant voor een derde golf gaat zorgen. Het goede nieuws: ook die mutant is niet ongevoelig voor maatregelen en ons gedrag. En mogelijk helpt het strenge winterweer ons ook nog een handje. ‘Als we allemaal drie weken binnen gaan zitten, is het virus zo weg.’
-
Column38
Seks gaat over wederzijdse toestemming én genot
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Marjo wordt gek: van verkeerd overgemaakte 17.000 euro is na 7 jaar pas 300 euro terug
Ergens in 2015 maakte Marjo Ladage haar spaargeld van 17.000 euro per ongeluk over naar de rekening van iemand anders. Dat bedrag moet haast wel vervloekt zijn, want zeven jaar en een veroordeling van een Bulgaar later, heeft ze haar spaargeld nóg niet terug. Hoe kán dat? -
Expert kraakt boerenactie: ‘Houdbaarheidsdatum boerenprotest is verstreken’
De boeren willen misschien nog weken blijven protesteren. Maar trekt een land dat? En heeft het nog zin? Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs van de Universiteit Leiden, denkt van niet. ,,De houdbaarheidsdatum van dit protest is al lang verstreken.”