Volledig scherm
Boudewijn 't Hart van het Nieuw Republikeins Genootschap. © AD

Republikeinen in protest: 'Koning Willy is zó 2014'

Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) heeft vanochtend de borden gepresenteerd waarmee dertig leden maandag tijdens Koningsdag in Dordrecht langs de route gaat protesteren tegen het koningshuis. 'Koning Willy: zóó 2014' en 'Down with the Crown' zijn enkele van de teksten die getoond zullen worden. Dat gebeurt op acht 'strategische plekken' langs de route.

Volledig scherm
© AD

Van een grote demonstratie is geen sprake, maar individuele leden zullen in groepjes van drie de borden tonen. Op die manier wordt voorkomen dat de politie kan ingrijpen, aldus een woordvoerder.

Geen demonstratie
Volgens hem zijn eenmansprotesten immers volgens de ombudsman wel toegestaan. ,,Een lid zal het bord tonen, een ander staat er bij met een camera en een derde is er om contact te houden met de voorzitter. Als er dan wat gebeurt dan kunnen we snel handelen,'' aldus actiecoördinator Boudewijn 't Hart.

De methode is eerder in augustus getest tijdens een bezoek van de koninklijke familie in Maastricht, waarbij de politie volgens de voorzitter Anjo Clement van NRG niet ingreep. ,,Op deze wijze maken we gebruik van de vrijheid van meningsuiting en is er geen sprake van een demonstratie,'' aldus de voorzitter.

Quote

We gaan niet in een parkje aan de andere kant van het spoor staan

Anjo Clement

De politie liet eerder in deze krant weten dat demonstreren alleen mocht in het Weizigtpark, maar op deze wijze wordt dat door de NRG omzeild. ,,We gaan niet in een parkje aan de andere kant van het spoor staan,'' aldus Clement.

Standbeeld
Aan het einde van de protestactie leggen leden van het NRG een krans bij het standbeeld van de gebroeders De Witt bij de Groenmarkt. ,,Zij werden immers gelyncht door oranjeklanten,'' aldus Clement tijdens de persconferentie die werd gehouden in Hotel Bellevue aan het Groothoofd, waar maandag de koning en koningin langsvaren tijdens de Grande Parade. Leden van het NRG zullen overigens de protestborden bedekken als ze zich door de stad verplaatsen. ,,Om te voorkomen dat ook wij worden gelyncht,'' grapte de voorzitter.

Het bezoek van Willem-Alexander, Maxima en hun drie dochters begint maandag om 11.00 uur en duurt tot 13.15 uur. Het NRG streeft naar afschaffing van het koningshuis. ,,We streven naar herstel van de republiek, vervolmaking van de Nederlandse democratie,'' aldus Clement.