Volledig scherm
De Van Gogh luchtballon is gemaakt naar een zelfportret van Vincent van Gogh. © Johanna Strikwerda

Reuzenhoofd Van Gogh exclusieve blikvanger tijdens ballonfestival

Een exclusieve luchtballon die alleen bij zeer speciale gelegenheden de lucht ingaat. Dat is de Van Gogh, een shape-ballon gemodelleerd naar een beroemd zelfportret van Vincent van Gogh. Het gevaarte, dat wereldwijd veel belangstelling trekt, is vrijdag en zaterdag de grote blikvanger van het jaarlijkse Ballonfestival Grave.

Albuquerque, Leon (Mexico), Dubai, de Filipijnen, Israël: overal waar de Van Gogh wordt opgeblazen, stroomt het publiek toe, vertelt beheerder Ynte Kuindersma uit Joure. ,,Laatst in Israël stonden we elke dag op alle voorpagina's van de kranten", zegt hij. ,,En vorige week was ik voor overleg in Amsterdam met een groep Chinezen. Die vielen helemaal stil van verbazing toen ze de foto's van deze luchtballon op mijn telefoon zagen. Zoiets willen ze allemaal zien."

Hans Zoet

Volledig scherm
De Van Gogh luchtballon is gemaakt naar een zelfportret van Vincent van Gogh. © Johanna Strikwerda

De bijzondere luchtballon is een idee van radiopresentator en ballonvaarder Hans Zoet. ,,Hij maakte ruim tien jaar geleden een schets en liet die zien aan de directieleden van bierbrouwerij Bavaria. Die waren meteen enthousiast over het ontwerp en besloten de fabricage van de ballon te sponsoren", vertelt Kuindersma. ,,Een gespecialiseerde fabriek in Engeland heeft de ballon daarna gemaakt."

Na het overlijden van Hans Zoet in 2012 heeft Kuindersma, samen met de partner van Zoet en een goede vriend, het beheer van de bijzondere ballon overgenomen. ,,We gaan er heel voorzichtig mee om en gebruiken hem niet voor gewone passagiersvluchten. Alleen bij bijzondere evenementen laten we hem op", zegt Kuindersma. ,,In tien jaar tijd heeft de Van Gogh pas 60 of 70 uur gevlogen; dat is heel weinig voor een luchtballon."

Negende editie Ballonfestival Grave

De Jan van Cuijkdijk in Grave is vrijdag en zaterdag voor de negende keer het decor van Ballonfestival Grave. Liefst 35 heteluchtballonnen stijgen beide dagen op en maken een tocht boven de omgeving. Daarvan zijn er tien zogeheten special shape-ballonnen: opblaasbare gevaartes in bijzondere vormen. Naast het 'zelfportret' van Vincent van Gogh zijn dat dit jaar onder meer een auto, een kuiken dat uit een ei piept en een ballon in de vorm van de cartoon-kat Garfield. Animatie-vogeltje Dimitri, een oog, een piraat, een poes, een konijn en een babyhoofd gaan eveneens de lucht in.

Het opbouwen van de ballonnen begint beide dagen om 18.45 uur. Rond 19.15 uur stijgen de 35 ballonnen op. Verder is er van alles te doen en te zien. Zo zijn er demonstraties van paramotorvliegers, modelballonnen, xxl-miniatuurvliegen en een inloopballon. Ook landen parachutisten die vanuit een paramotor naar beneden springen.

Daarnaast zijn er kinderattracties, een dj en live-muziek. Het programma begint vrijdag om 17.00 uur, zaterdag om 16.00 uur. Die dag kan er vanaf 15.00 uur met een helikopter vanaf het festivalterrein worden gevlogen. Of de negende editie van het Ballonfestival Grave zaterdagavond wordt afgesloten met vuurwerk, is nog onzeker. Vanwege de droogte is vuurwerk in Noord-Brabant op dit moment verboden maar het staat niet vast of dat verbod zaterdag nog van kracht is.