Volledig scherm
Rico Verhoeven en Klaas Otto © foto's ANP, fotomontage AD

'Rico Verhoeven riep Klaas Otto tot de orde'

updateKickbokser Rico Verhoeven is bij No Surrender-oprichter Klaas Otto langsgegaan. Volgens Verhoeven om tegen hem te zeggen dat Otto zijn vriend Danny van der G. niet meer in elkaar moet slaan. Volgens Otto om te zeggen dat hij zich niet met de scheiding van Van der G. en zijn vrouw mocht bemoeien.

Dat kwam vandaag naar voren tijdens de rechtszaak tegen de vijftigjarige man uit Bergen op Zoom. Otto staat terecht voor onder meer brandstichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Hij zou onder anderen Van der G. hebben bedreigd en mishandeld. Van der G. en Verhoeven zijn vrienden van elkaar. De ontmoeting tussen Verhoeven en Otto zou een paar jaar geleden zijn geweest.

Otto ontkent dat hij Van der G. heeft mishandeld. De twee zouden een conflict hebben gehad over de reparatie van een oldtimer.

'Meesteroplichter'

De oprichter van motorclub ontkent vandaag alle beschuldigingen tegen hem. Tijdens de eerste van vijf zittingsdagen in de rechtbank in Breda, had hij vandaag op alle vragen een antwoord en pareerde hij tegelijkertijd alle verdenkingen. ,,Ik word valselijk beschuldigd. Twee jaar lang heb ik mijn mond gehouden, ik wil nu heel graag praten."

Volgens hem wordt er veel gelogen. Over de man bij wie hij brand zou hebben gesticht, of daar opdracht toe zou hebben gegeven, zegt hij: ,,Jack heeft heel Brabant leeggeroofd, dat weet iedereen." De man die hem beschuldigt van afpersing en mishandeling is volgens Otto een ,,meesteroplichter, heel Brabant weet dat".

Tijgertje

Otto heeft vorige maand aangifte gedaan, tegen het rechercheteam dat onderzoek tegen hem deed en zijn voormalige aanklager, onder meer voor smaad en laster en omdat zij getuigen zouden beïnvloeden. Rechercheteam Tijgertje zou mensen onder druk hebben gezet om tegen Otto te getuigen en zou hem hebben afgeschilderd 'als crimineel'. 

Volgens zijn advocaat Sanne Schuurman moet eerst de uitkomst van die onderzoeken worden afgewacht, voor de zaak verder kan gaan, maar de rechtbank gaat daar niet in mee.

Naar eigen zeggen voelt Otto zich slachtoffer van een ,,hetze" tegen hem. ,,Het team is zo tekeer gegaan. Het is gewoon bizar", zei Otto tegen de rechter. ,,Dit is een noodkreet aan u. Doet u er alstublieft iets aan."

Abortussen

Quote

In de brief wordt gesproken dat mijn cliënt vrouwen zou mishande­len, hen zou hebben gedwongen abortussen te doen."

Sanne Schuurman , Advocaat

Volgens de advocaat heeft de recherche op intimiderende wijze getuigen benaderd, onder wie familie van Otto. Zo zou een mogelijke getuige hebben aangegeven niet te willen meewerken in de zaak tegen Otto. Zij zou een brief gekregen hebben, waarin stond 'wat voor een verschrikkelijk beest Otto wel niet is', aldus de raadsman van Otto. ,,In de brief wordt gesproken dat mijn cliënt vrouwen zou mishandelen, hen zou hebben gedwongen abortussen te doen." 

Ook Otto's dochter zou zijn benaderd: ,,Je zou Judas eens moeten lezen", zou de onderzoeker tegen de dochter hebben gezegd. Verwijzend naar het boek van Astrid Holleeder, zusje van Willem, waarin zij letterlijk een boekje open doet over haar broer. ,,Allemaal om er voor te zorgen dat mensen tegen mijn cliënt verklaren", aldus Schuurman. Een van de potentiële getuigen zou zelfs geld zijn geboden.

De aanklagers ontkennen dat er sprake is van intimidatie of stelselmatig onder druk zetten van getuigen. Volgens een van de officieren van justitie hebben verschillende getuigen zelf contact gezocht met de politie. Daarnaast: ,,Het is het werk van de politie om getuigen te benaderen en vragen te stellen, daar mag ook druk bij uitgevoerd worden." Maar stelselmatige beïnvloeding van potentiële getuigen, wat volgens de advocaat heeft plaatsgevonden: ,,Dat zien wij in het geheel niet." De officier van justitie ziet daarom geen enkele reden om de zaak aan te houden, reageerde ze op het verzoek van de verdediging. 

Voor de zaak zijn deze en volgende week in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken. Ook medeverdachte Janus de V. staat deze dagen terecht. De strafeisen staan gepland voor dinsdag.

Beroepscrimineel

Volledig scherm
Klaas Otto © ANP

Volgens justitie is Otto een ,,beroepscrimineel" die een ,,waar schrikbewind" voerde. De 50-jarige Otto uit Bergen op Zoom kwam afgelopen april op vrije voeten, weliswaar met enkelband en inlevering van zijn paspoort, na een voorarrest van ruim anderhalf jaar. Hij was eerder al eens vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, maar werd toen binnen een week weer opgepakt omdat hij de voorwaarden had geschonden.

In de aanloop naar de zaak werd de motorclub-oprichter ook nog verdacht van het beramen van een aanslag op officier van justitie Greetje Bos, maar daar wordt hij wegens onvoldoende bewijs nu niet meer voor vervolgd. Bos was een van de aanklagers in zijn zaak. Otto zou opdracht gegeven hebben om haar te vermoorden. Bos is inmiddels geen officier van justitie meer.

Otto legde zich overigens niet neer bij de beslissing van het OM om hem hiervoor niet meer te vervolgen. Hij meent dat hij volledig moet worden vrijgepleit en dat het OM moet erkennen dat hij ten onrechte als verdachte is aangemerkt.

Volledig scherm
Rechtbanktekening van verdachten (vlnr) Henk Kuipers, Rico R., Theo ten V. en Klaas Otto in de rechtbank van Groningen voor de rechtszaak tegen vier kopstukken van motorclub No Surrender. © ANP
  1. Hoe twee doodnormale mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’
    PREMIUM

    Hoe twee doodnorma­le mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’

    In luxe en weelde trouwen als Willem-Alexander en Máxima of als Harry en Meghan: voor veel mensen slechts een droom, maar voor twee doodnormale, jonge mannen werd het toch echt werkelijkheid. Rotterdam was donderdag het decor van een spektakel dat zijn weerga niet kende, inclusief een koninklijke escort, elegante kostuums en een bonte verzameling van BN’ers. ,,Het was sprookjesachtig, liefdevol, heerlijk over de top, maar bovenal: perfect.”