Ridouan Taghi, meestgezochte crimineel van Nederland, opgepakt in villa in Dubai
EINDE AAN KLOPJACHTDe politie in Dubai heeft vandaag de voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi (41) in een appartement opgepakt. Dit gebeurde in samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). Taghi wordt verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende moorden. Hij wordt al jaren beschouwd als de meestgezochte crimineel van Nederland en een van de meestgevreesde mocro-kopstukken van Europa. Volgens de politie had Taghi een valse identiteitskaart bij zich en woonde hij in ‘een residentiële villa in Dubai’.
Ridouan Taghi (41), ook wel de ‘De Neus uit Vianen’ genoemd, werd al anderhalf jaar internationaal gezocht en stond op nationale en internationale opsporingslijsten.
Voor zijn aanhouding, die rustig zou zijn verlopen, was een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. De politie in Dubai meldt dat het tipgeld heeft geleid tot de arrestatie, maar de Nederlandse autoriteiten ontkennen dat.
Uitlevering
Nu Taghi eindelijk is aangehouden, kan het Openbaar Ministerie om zijn uitlevering gaan vragen. Het OM rekent erop dat de crimineel snel zal worden uitgeleverd aan Nederland. Landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke rekent op weken, ‘misschien sneller’. Ook Justitieminister Ferd Grapperhaus is ‘positief gestemd’. Dubai voelt dat ook zo, laat de bewindsman weten.
Uitlevering van Taghi aan Nederland is wel een stuk lastiger dan bijvoorbeeld uit een EU-land, erkent Grapperhaus. Nederland heeft met Dubai namelijk geen eigen uitleveringsverdrag. Maar er is ‘aan beide kanten een positieve stemming over hoe we dat kunnen doen. En dat maakt bij dit soort zaken natuurlijk wel uit’, aldus Grapperhaus.
Landen kunnen overigens wel onderling afspraken maken over uitleveringen, met dank aan een multilateraal verdrag. Dat is een verdrag tussen meerdere landen, zoals akkoorden van de Verenigde Naties (VN), waar zowel Nederland als de Verenigde Arabische Emiraten lid van zijn.
Bekijk hier hoe Taghi uitgroeide van straatschoffie tot de meest gezochte crimineel van Nederland
‘Hun hulp was essentieel’
Volgens het Openbaar Ministerie is de arrestatie van Taghi te danken aan ‘niet aflatende inspanningen van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai’. ,,Hun hulp was essentieel. Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai”, zegt korpschef Erik Akerboom, die zijn dank heeft overgebracht aan zijn ambtgenoot in Dubai.
Justitie vermoedde al dat Taghi in Dubai verbleef. ,,De arrestatie van Taghi is voor Nederland van groot belang’’, zegt Akerboom. ,,Met hun criminele activiteiten vormen Taghi en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen.’’
Tekst gaat verder onder dit feitenblok
Groot team
Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten ‘dag en nacht’ aan de opsporing van de voortvluchtige verdachte. ,,In de wereld van vandaag is het opbouwen van een strategische samenwerking belangrijker dan ooit en juist door internationaal nauw met elkaar samen te werken is het mogelijk om effectief en slagvaardig op te treden’’, zegt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid. De arrestatie van Taghi is volgens haar ‘een goed voorbeeld daarvan’.
Volgens de politie in Dubai kwam Taghi via de luchthaven Dubai binnen. Hij had officiële documenten, waaronder een officieel paspoort en een reisvisum, bij zich en woonde in een van de meest luxueuze woonwijken in Dubai ‘zonder zich bezig te houden met criminele activiteiten’, meldt de politie. Taghi gebruikte handlangers met verschillende nationaliteiten voor de dagelijkse gang van zaken en om in zijn levensbehoeften te voorzien.
Rechterhand
Met de aanhouding van Taghi gaat de politie onverminderd door met de jacht op zijn rechterhand Saïd Razzouki, die eveneens wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en moordpogingen. De motieven voor de al dan niet voltooide moorden lopen uiteen van wraak voor verraad tot woede over niet-betaalde schulden.
Taghi is samen met Razoukki hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Vorige week werden in deze zaak twee inleidende zittingen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Behalve in de reeks liquidaties en liquidatiepogingen in de strafzaak, wordt ook naar Taghi gewezen als opdrachtgever voor de moord op de broer en de advocaat van de kroongetuige in Marengo.
Kort nadat justitie in maart vorig jaar had bekendgemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden, werd zijn (niet-criminele) broer vermoord. Afgelopen september werd zijn advocaat Derk Wiersum op straat in Amsterdam doodgeschoten.
Gelijktijdig met Marengo loopt ook het liquidatieproces Eris. Hier gaat het om verdachten uit de motorclub Caloh Wagoh die als ‘moordmakelaars’ onder anderen voor T. zouden optreden. In beide onderzoeken zitten inmiddels tientallen verdachten vast.
Opluchting
Het OM is al met al blij en opgelucht dat Taghi is opgepakt in Dubai. Er is daarmee een gevoelige klap toegebracht aan de internationale criminele organisatie waarvan Taghi als kopstuk wordt gezien. Het onderzoek naar de organisatie en zijn vele handlangers gaat verder.
Rond 18.30 uur gaf het OM een persconferentie over de aanhouding van Taghi. AD was daarbij aanwezig en deed live verslag.
Uitlevering met Dubai
Uitlevering zonder uitleveringsverdrag is moeilijk maar niet onmogelijk, zei Geert-Jan Knoops, hoogleraar Politiek van het internationaal recht, eerder tegen deze nieuwssite. Hij kan zich echter niet voorstellen dat de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai deel uitmaakt, meewerkt aan een uitlevering zonder verdrag. ‘Dat zou in strijd zijn met het internationaal uitleveringsrecht.’
Voor zover bekend heeft Dubai tot nu toe eenmaal een verdachte aan Nederland uitgeleverd. In 2016 leverde het emiraat een 65-jarige man uit die ‘als bankier van de onderwereld’ grote geldbedragen zou hebben witgewassen. De Verenigde Arabische Emiraten zijn namelijk lid van de Verenigde Naties, en in een VN-verdrag is geregeld dat verdachten van corruptie, witwassen of lidmaatschap van een criminele organisatie wel kunnen worden uitgeleverd. Knoops: ‘Maar deze verdachten kunnen alleen worden vervolgd voor de misdrijven op basis waarvan ze zijn uitgeleverd.’ Liquidaties vallen niet onder dit anti-corruptieverdrag
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo pakte de politie Ridouan Taghi
Met de aanhouding van Ridouan Taghi in een villa in Dubai hebben de Nederlandse opsporingsinstanties het Openbaar Ministerie het best mogelijke kerstcadeau gegeven. Al vorige maand stonden ze bij Taghi op de stoep. Reconstructie van een klopjacht op de meestgezochte crimineel van het land. -
PREMIUM
Hoe Ridouan Taghi uit Vianen de meest gezochte man van Nederland werd
De politie heeft vandaag de voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi (41) in een woning in Dubai opgepakt. Vorig jaar publiceerde het AD Utrechts Nieuwsblad dit achtergrondverhaal over de meest gezochte crimineel van Nederland. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Gevangenissen wapenen zich tegen smokkeldrones, ‘luchtpost’ plaag in heel Nederland
Alle gevangenissen krijgen een systeem waarmee drones gedetecteerd kunnen worden. Criminelen gebruiken in toenemende mate radiografisch bestuurbare vliegtuigjes om drugs, telefoons en wapens gevangenissen in te smokkelen.
-
De arrestatie van Ridouan Taghi en het onthaal van de handbalvrouwen in de Ochtend Show to go
Misdaadverslaggever Yelle Tieleman, striptekenaar Toon van Driel en verslaggever van het Eindhovens Dagblad Lukas van der Storm zijn morgen te gast bij De Ochtend Show to go. De show is vanaf 07.30 uur live te zien op de website en in de app. -
Politiechef Dubai: ‘Taghi gaf zijn misdaden toe bij arrestatie’
De topcrimineel Ridouan Taghi die vannacht in Dubai is aangehouden, heeft zijn misdaden toegegeven. Dat heeft politiechef Jamal al Jallaf althans tegen verschillende media gezegd, waaronder tegen Gulf News, een van de toonaangevende media van Dubai. De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben hier nog niets over losgelaten. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.