Ridouan Taghi wil niet praten: ‘Ik ga nog liever dood’
In de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp is vandaag het liquidatieproces Marengo weer hervat. In de omvangrijke zaak staan Ridouan Taghi en zestien medeverdachten terecht voor een groot aantal moorden en moordpogingen. Taghi weigert te praten. ,,Ik ga nog liever dood.” Verslaggever Yelle Tieleman is erbij en doet verslag.
Na twee maanden is vandaag het Marengo-proces weer in gang geschoten. In december zijn er in totaal negen zittingsdagen gepland. Gevraagd naar communicatie die Taghi zou hebben gehad met een medeverdachte over de moord op Ranko Scekic, wilde hij ‘helaas’ niets zeggen. ,,Ik ga nog liever dood, of levenslang de isolatie in dan dat ik ooit iemands naam zou noemen om mezelf vrij te pleiten.” Het Openbaar Ministerie verdenkt Taghi ervan opdracht te hebben gegeven voor die moord.
Naast Taghi speelt Mohammed Razzouki speelt een grote rol in het zaakdossier Kreta dat de komende tijd moet worden besproken. Dat dossier gaat over Ranko Scekic, die in de zomer van 2016 in de Utrechtse wijk Overvecht met grof geweld voor zijn huis werd doodgeschoten. Er werden 27 kogelhulzen aangetroffen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was Scekic bevriend met een rivaal van Taghi en is hij daarom om het leven gebracht. Kroongetuige Nabil B. heeft toegegeven betrokken te zijn geweest bij deze moord. Ook beschuldigt hij zijn voormalige vriend Razzouki van betrokkenheid, maar die ontkent ten stelligste.
Sportschool
Razzouki heeft enige tijd geleden een document aangeleverd bij de rechtbank waaruit zou blijken dat hij op het moment van de moord in een sportschool was. Dat staat dus lijnrecht tegenover de verklaringen van de kroongetuige, die zegt dat hij Scekic (in opdracht van Taghi) samen met Razzouki onder observatie hield. Buiten deze verklaring heeft het OM weinig bewijs tegen Razzouki. Zo zijn er bijvoorbeeld van hem geen belastende (ontsleutelde) chatgesprekken, zoals die er bij andere verdachten wél zijn.
Ook de rol van Mohamed el A. komt aan bod. Onlangs werd bekend dat hij, als eerste reguliere verdachte, heeft verklaard over de rol van Ridouan Taghi. Hij stelde dat hij door Taghi langzaam maar zeker de organisatie in werd getrokken. Volgens zijn verklaring heeft hij geprobeerd Scekic juist te waarschuwen voor mogelijk gevaar. Ook heeft hij eerder al aangegeven dat hij tijdens dit proces openheid van zaken wil geven.
Aanhouding
Eerder vandaag vroeg advocaat Nico Meijering de rechtbank vandaag de behandeling van zijn cliënt Mohamed Razzouki voorlopig op te schorten. Hij heeft de afgelopen weken het dossier namelijk niet op een fatsoenlijke manier kunnen bespreken, omdat er geen gegevensdragers meer de EBI, de zwaar beveiligde gevangenis in Vught, naar binnen mogen.
,,Het wordt de verdediging hierdoor onmogelijk gemaakt. Onaanvaardbaar”, aldus Meijering. ,,De verdediging is gekneveld.” Volgens hem is er op deze manier sprake van ‘een oneerlijk proces’. Maar de rechtbank zag geen reden om de zaak uit te stellen. ,,Er is geen reden aan te nemen dat een adequate verdediging onmogelijk is.” Meijering ziet ‘geen rol ter zitting’ voor zichzelf zolang de beperkingen gelden, liet hij na de beslissing van de rechtbank weten. Hij zal voorlopig geen actieve verdediging voeren voor zijn cliënt en Razzouki zal daarom nu geen vragen van de rechtbank beantwoorden.
Arrestatie
Dat advocaten nu geen laptops en andere digitale middelen mee naar binnen mogen nemen, heeft te maken met de recente arrestatie van de advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi. Zijn 38-jarige neef en tevens advocaat Youssef T. werd 8 oktober opgepakt in de EBI in Vught, waar hij bij zijn neef op bezoek was. Volgens het Openbaar Ministerie is de advocaat maandenlang de boodschapper geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld.
Misdaadverslaggever Yelle Tieleman doet vanuit De Bunker verslag van het Marengo-proces:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Gemeente eist van vrouw geld terug dat ze nooit had gekregen, rechter steekt er een stokje voor
Een advocaat en de rechtbank in Den Bosch moesten er aan te pas komen om een Helmondse en haar kind te redden van een onterechte claim van de gemeente Helmond. Tweeduizend euro eiste die van de vrouw terug, terwijl bij de Belastingdienst bekend was dat ze dat geld nooit heeft gekregen. -
PREMIUM
Verdachte doet boekje open over ‘methode-Taghi’: ‘Bij het kleinste ding kon hij al omslaan’
Hij is de eerste verdachte zonder kroongetuige-status in het Marengo-proces die over Ridouan Taghi verklaart. Mohamed El A. uit Utrecht doet tijdens een besloten rechtszitting een boekje open en vertelt hoe hij in de organisatie van Taghi werd getrokken. ,,Ik had te maken met een onberekenbaar persoon.” -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
PREMIUM
Ruim duizend patiënten per jaar krijgen ‘onnodig’ defibrillator: Zorginstituut slaat alarm
Meer dan duizend hartpatiënten per jaar krijgen een interne defibrillator (ICD) terwijl het de vraag is of ze die nodig hebben. Het apparaat helpt niet altijd om overlijden te voorkomen, terwijl wel flinke complicaties kunnen optreden na het implanteren van een ICD. Dat stelt het Nederlands Zorginstituut na onderzoek. Ziekenhuizen zijn daarover niet open genoeg in hun voorlichting. -
-
-
PREMIUMRECONSTRUCTIE
Taghi bouwde jarenlang imperium op in Holleeder-jaren en de politie merkte niks
Hoe kon Ridouan Taghi zo machtig worden, zonder dat de opsporingsdiensten hem in de gaten hadden? Reconstructie van de opkomst van een topcrimineel, die profiteerde van de aandacht voor anderen. -
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden.