Volledig scherm
© ANP

Rijksrecherche onderzoekt lek in zaak viervoudige moord Enschede

De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar de informatiestroom rondom de viervoudige moord in Enschede. De afgelopen dagen zijn veel details over de geruchtmakende zaak naar buiten gekomen. Het Openbaar Ministerie zegt zich daar ‘ernstig zorgen over te maken’. „Dit is onacceptabel”, aldus politiechef Oscar Dros.

Ook de hoofdofficier van justitie John Lucas zegt bezorgd te zijn over het feit dat er veel informatie op straat ligt. „Als informatie voortijdig in de media staat, kunnen getuigen of verdachten beïnvloed raken. Een zuiver strafproces vindt niet in de media plaats. Dat proces hoort in beslotenheid en in de rechtszaal gevoerd te worden.”

Integriteit

De hoofdofficier heeft samen met de politiechef de Rijksrecherche opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar het ‘lek’. „Het is belangrijk dat er onafhankelijk wordt bekeken wie deze informatie gedeeld heeft”, aldus hoofdofficier Lucas.

Politiechef Dros: „Ik wil weten hoe deze informatie op straat terecht komt. Ik wil niet vooruit lopen op de uitkomst van dat onderzoek, maar ik wil dat dit stopt. Het raakt de integriteit van het strafproces en het is pijnlijk voor nabestaanden, die details over de dood van hun geliefden in de media horen.”

Vrijheid

Het onderzoek richt zich op betrokkenen rond het onderzoek. Het OM benadrukt dat journalisten geen deel uitmaken van het onderzoek. „Zij hebben de vrijheid om te publiceren over informatie die met hen gedeeld wordt”, aldus het OM.

Deze krant meldde eerder al dat twee van de slachtoffers in de Enschedese moordzaak ‘van zeer dichtbij zijn geliquideerd’. Uit onderzoek van journalisten van deze krant is ook gebleken dat de grootste moordpartij in de Twentse geschiedenis niet gekenmerkt wordt door professionaliteit en vernuft, maar door amateurisme.

Lees alles over de Enschedese liquidatiezaak in dit speciale dossier

Bekijk hieronder de beelden van de arrestatie: