Volledig scherm
© ANP

Rijksrecherche onderzoekt lek in zaak viervoudige moord Enschede

De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar de informatiestroom rondom de viervoudige moord in Enschede. De afgelopen dagen zijn veel details over de geruchtmakende zaak naar buiten gekomen. Het Openbaar Ministerie zegt zich daar ‘ernstig zorgen over te maken’. „Dit is onacceptabel”, aldus politiechef Oscar Dros.

Ook de hoofdofficier van justitie John Lucas zegt bezorgd te zijn over het feit dat er veel informatie op straat ligt. „Als informatie voortijdig in de media staat, kunnen getuigen of verdachten beïnvloed raken. Een zuiver strafproces vindt niet in de media plaats. Dat proces hoort in beslotenheid en in de rechtszaal gevoerd te worden.”

Integriteit

De hoofdofficier heeft samen met de politiechef de Rijksrecherche opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar het ‘lek’. „Het is belangrijk dat er onafhankelijk wordt bekeken wie deze informatie gedeeld heeft”, aldus hoofdofficier Lucas.

Politiechef Dros: „Ik wil weten hoe deze informatie op straat terecht komt. Ik wil niet vooruit lopen op de uitkomst van dat onderzoek, maar ik wil dat dit stopt. Het raakt de integriteit van het strafproces en het is pijnlijk voor nabestaanden, die details over de dood van hun geliefden in de media horen.”

Vrijheid

Het onderzoek richt zich op betrokkenen rond het onderzoek. Het OM benadrukt dat journalisten geen deel uitmaken van het onderzoek. „Zij hebben de vrijheid om te publiceren over informatie die met hen gedeeld wordt”, aldus het OM.

Deze krant meldde eerder al dat twee van de slachtoffers in de Enschedese moordzaak ‘van zeer dichtbij zijn geliquideerd’. Uit onderzoek van journalisten van deze krant is ook gebleken dat de grootste moordpartij in de Twentse geschiedenis niet gekenmerkt wordt door professionaliteit en vernuft, maar door amateurisme.

Lees alles over de Enschedese liquidatiezaak in dit speciale dossier

Bekijk hieronder de beelden van de arrestatie:

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.